Högerextremist dömd för förolämpning

Publicerad 2011-09-23

Högerextremisten Varenus Luckmann dömdes till böter för att ha kallat en polisman för "neger".

I februari i år stötte en polisman på en grupp personer på Helsingborgs centralstation, bland dem Luckmann. Polismannen hörde då Luckmann säga "är det där han som kallas för neger". När polisen konfronterade Luckmann upprepade han ett tiotal gånger att polisen var en "neger".

Helsingborgs tingsrätt bedömde på onsdagen att förolämpningarna var rasistiska och dömde Luckmann till böter.

Luckmann stod även åtalad för att ha misshandlat två personer i Helsingborg. Även då ska han ha använt rasistiska uttryck och kallat en person för "jävla neger" enligt anmälaren. Luckmann friades dock av tingsrätten i brist på bevis.

Luckmann har varit medlem i partiet Nationalsocialistisk front. Han har under senare år varit en framträdande talare i nazistiska sammanhang. Bland annat har han talat på den så kallade Salemmarschen och på en tysk nazistfestival. Luckmann har även varit aktiv i Helsingborgskampanjen där syftet var att sprida nazistisk propaganda och skapa ett kontaktnät över de nazistiska organisationsgränserna.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA