Högerextremist dömd för förolämpning

Publicerad 2011-09-23

Högerextremisten Varenus Luckmann dömdes till böter för att ha kallat en polisman för "neger".

I februari i år stötte en polisman på en grupp personer på Helsingborgs centralstation, bland dem Luckmann. Polismannen hörde då Luckmann säga "är det där han som kallas för neger". När polisen konfronterade Luckmann upprepade han ett tiotal gånger att polisen var en "neger".

Helsingborgs tingsrätt bedömde på onsdagen att förolämpningarna var rasistiska och dömde Luckmann till böter.

Luckmann stod även åtalad för att ha misshandlat två personer i Helsingborg. Även då ska han ha använt rasistiska uttryck och kallat en person för "jävla neger" enligt anmälaren. Luckmann friades dock av tingsrätten i brist på bevis.

Luckmann har varit medlem i partiet Nationalsocialistisk front. Han har under senare år varit en framträdande talare i nazistiska sammanhang. Bland annat har han talat på den så kallade Salemmarschen och på en tysk nazistfestival. Luckmann har även varit aktiv i Helsingborgskampanjen där syftet var att sprida nazistisk propaganda och skapa ett kontaktnät över de nazistiska organisationsgränserna.
Sonja Anshelm

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro