Islamofobin omfattande i Bosnien

Publicerad 2011-08-23

Islamofobi, diskriminering och intolerans mot muslimer och islamiska värderingar är ett reellt och allvarligt samhällsproblem i Bosnien-Hercegovina. Det konstateras i den första rapporten om intoleransen mot muslimer som gjorts i landet.

Rapporten har sammanställts och presenterats av det Islamiska samfundet i Bosnien-Hercegovina och sammanfattar händelser mellan 2004 och 2011.
– De rapporterade fallen är bara de mest uttalade, det finns många fler än de som rapporten tar upp, konstaterar Ismail Smajlovic and Ekrem Tucakovic från Islamiska samfundet.
Den 39-sidiga rapporten kartlägger konkreta hatbrott och fysiska angrepp mot enskilda muslimer, som bedöms som "relativt vanliga" och dussintals attacker mot moskéer. Spridningen av fördomar, intolerans, förlöjligande och försök att skapa rädsla är omfattande.
Men rapporten fokuserar också på "oansvariga och kränkande uttalanden" från politiker och statstjänstemän som bidrar till att skapa ett klimat av intolerans och fördomar. Vissa medier fungerar som kanal för de islamofobiska fördomarna.
En företeelse som den långvariga negativa mediekampanj som riktades mot den muslimska ledaren Mustafa Ceric är svår att föreställa sig utan stöd eller godkännande av vissa politiska och ideologiska grupper i samhället, anser rapportförfattarna.

Under senare år noterar Islamiska samfundet också en ökning av intoleranta konstnärliga uttryck, i form av kränkande karikatyrer och fotomontage.
Muslimer i Bosnien-Hercegovina upplever också problem på arbetsplatser och när de söker jobb. Kvinnor som bär huvudduk konfronteras med diskriminering på både den offentliga och privata arbetsmarknaden.
Rapporten utmynnar i en rad rekommendationer till landets egna politiker och myndigheter, EU och OSSE:s särskilde rapportör för mänskliga rättigheter att vidta åtgärder för att förbättra muslimernas situation i Bosnien-Hercegovina.
Erik Sidenbladh

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA