Krav på gay-fria områden sprids i London

Publicerad 2011-02-16

Budskap med krav på gay-fria zoner har spridits i östra London. Bakom de anonyma klistermärkena tros islamistiska fundamentalister dölja sig.

Det är i områdena Whitechapel, Shoreditch och Poplar som klistermärkena har spridits. Budskapet med uppmaningen om gay-fria zoner och att Allahs straff för homosexualitet är hårt, var tryckt tvärs över en regnbågsflagga.
– Det här är en del av en trend inom islamistiska och fundamentalistiska grupper, som har hbt-personer som måltavlor. Det händer både på universiteten och i bostadsområden. Huvudoffren för de här hatattackerna är hbt-muslimer, säger jämställdhetskämpen Peter Tatchell till brittiska Pinkpaper.

Han berättar också att oron sprider sig bland hbt-muslimer i de berörda områdena.
– Själv har jag blivit attackerad av muslimska ungdomar tre gånger, på och omkring Brick Lane. Vid samtliga attacker har angriparna skrikit religiösa budskap. Mina muslimska hbt-vänner som bor i de berörda områdena är nervösa och oroliga. De befarar att de ska bli attackerade och vågar inte visa sin sexualitet öppet.

Händelsen kommer bara en vecka efter att en grupp islamistiska män greps för att ha delat ut broschyrer med budskapet att homosexuella ska straffas med döden. Men det är bara en av många utspel mot gayrörelsen just nu.
– Förra veckan kom rapporter om att hot från islamister skickats till gay-studenter på South Bank University. Flera universitet har också gästats av hatpredikanter som stöder mord på hbt-personer, säger Peter Tatchell.
Ulrika Lindén

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA