Nytt anti-romskt parti i Ungern

Publicerad 2011-10-05

Utbrytargrupp från Jobbik. Det ungerska partiet Jobbik har drabbats av en splittring efter att en utbrytargrupp bildat nytt parti. Enligt avhopparna så har Jobbik "urholkats".

Det var på fredagen som den före detta ledande politikern i Jobbik Tiobor József Biber, på en presskonferens, presenterade partiet, Magyar Főnix Mozgalom (Ungerska Fenix-rörelsen). Partiet kommer likt Jobbik att fokusera på "zigenarkriminalitet". Som en första åtgärd vill partiet att det utreds exakt hur många romer som lever i landet.

Magyar Főnix Mozgalom konstituerades i april, men det var först i september som partiet registrerades. Partiet ser sig som ett alternativ för väljare som känner sig besvikna på Jobbik.
Anders Dalsbro

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA