SD har problem med avhopp i Skåne

Publicerad 2011-09-19

Sverigedemokraterna har fler avhopp än de mycket större partierna Socialdemokraterna och Moderaterna i Skånes kommuner. 24 ledamöter för partiet har hoppat av sedan riksdagsvalet.

Fakta avhopp

  • En kartläggning som Expo gjorde i maj i år, visade att 136 Sverigedemokrater hade hoppat av från sina uppdrag från kommuner och landsting sedan valet.
  • Expo lyckades kontakta 75 av avhopparna ingen av dessa uppgav hot eller trakasserier som skäl.
  • Den vanligaste orsaken till avhoppen var privata skäl eller tidsbrist.
Det är Skånskan som skriver att Sverigedemokraterna har i särklass flest avhopp i förhållande till sin storlek. Partiet har sammanlagt 167 ledamöter i Skåne, av dessa har 24 personer hoppat av. I kommunfullmäktige i Lomma till exempel fick partiet två mandat i valet men båda stolarna står idag tomma.

Även när det gäller avhoppen bland ersättarna i de olika kommunerna i Skåne så är sverigedemokraterna överrepresenterade i förhållande till sin storlek, rapporterar Skånskan.

Presstalesmannen för Sverigedemokraterna Eric Myrin säger till Expo.se att det finns flera förklaringar till att partiet har många avhopp. En anledning som han uppger är att partiet växer så snabbt att de har svårt att fylla alla sina platser.

- Det kanske är lättare att man hoppar av om man sitter ensam och inte riktigt har en organisation bakom sig, säger han

Myrin tar också upp hot och våld mot sverigedemokrater som en orsak till de många avhoppen. På frågan om personer som hoppat av nämnt det som anledning svarar Myrin att det inte är "direkt uttalat":

- Det kanske inte är det att de personligen blivit hotade men det finns en viss rädsla när man ser att andra partimedlemmar hotas, säger Eric Myrin.

Eric Myrin uppger att han inte vet om Sverigedemokraterna har lika stora problem med avhopp på andra platser i Sverige som de har i Skåne.
Daniel Vergara

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro