SD har problem med avhopp i Skåne

Publicerad 2011-09-19

Sverigedemokraterna har fler avhopp än de mycket större partierna Socialdemokraterna och Moderaterna i Skånes kommuner. 24 ledamöter för partiet har hoppat av sedan riksdagsvalet.

Fakta avhopp

  • En kartläggning som Expo gjorde i maj i år, visade att 136 Sverigedemokrater hade hoppat av från sina uppdrag från kommuner och landsting sedan valet.
  • Expo lyckades kontakta 75 av avhopparna ingen av dessa uppgav hot eller trakasserier som skäl.
  • Den vanligaste orsaken till avhoppen var privata skäl eller tidsbrist.
Det är Skånskan som skriver att Sverigedemokraterna har i särklass flest avhopp i förhållande till sin storlek. Partiet har sammanlagt 167 ledamöter i Skåne, av dessa har 24 personer hoppat av. I kommunfullmäktige i Lomma till exempel fick partiet två mandat i valet men båda stolarna står idag tomma.

Även när det gäller avhoppen bland ersättarna i de olika kommunerna i Skåne så är sverigedemokraterna överrepresenterade i förhållande till sin storlek, rapporterar Skånskan.

Presstalesmannen för Sverigedemokraterna Eric Myrin säger till Expo.se att det finns flera förklaringar till att partiet har många avhopp. En anledning som han uppger är att partiet växer så snabbt att de har svårt att fylla alla sina platser.

- Det kanske är lättare att man hoppar av om man sitter ensam och inte riktigt har en organisation bakom sig, säger han

Myrin tar också upp hot och våld mot sverigedemokrater som en orsak till de många avhoppen. På frågan om personer som hoppat av nämnt det som anledning svarar Myrin att det inte är "direkt uttalat":

- Det kanske inte är det att de personligen blivit hotade men det finns en viss rädsla när man ser att andra partimedlemmar hotas, säger Eric Myrin.

Eric Myrin uppger att han inte vet om Sverigedemokraterna har lika stora problem med avhopp på andra platser i Sverige som de har i Skåne.
Daniel Vergara

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA