SD-politiker kan uteslutas

Publicerad 2011-02-28

Allting tyder på att sverigedemokraten Isak Nygren kommer att uteslutas ur partiet efter att han på ett internetforum uttalat sig mot "rasblandning".

Läs mer:

Det är Sverigedemokraternas pressekreterare Eric Myrin som i en intervju med Sveriges radio Katrineholm säger att det Nygren skrivit är så pass grovt att det "borde få" effekten att han utesluts. Nygren ska få en möjlighet att yttra sig i fallet innan partistyrelsen fattar beslut på nästa möte.

Isak Nygren sitter sedan valet 2010 som ersättare för partiet i Katrineholm. Han har länge varit aktiv på vit makt-forumet nordisk.nu under pseudonym. I en diskussionstråd på forumet med rubriken "Varför är rasblandning dåligt?" skrev Nygren i slutet av förra året:

"Jag har inget emot om vita, det vill säga alla som har europeiskt ursprung skaffar barn emellan, men jag skulle ha det svårt att se det positiva om det blir en blandning mellan negrer, asiater etc."

I en intervju med Expo sa Nygren att han hade barnets bästa i åtanke:

– Det största problemet är att det kan bli ett slags identitetsproblem. Det vore bra för barnet om föräldrarna är lika till utseendet, sa han.

Kommentarerna har fått återverkning långt upp i Sverigedemokraternas ledning. I ett brev som gått ut till partiets aktiva medlemmar kallar Åkesson uttalanden i stil med Nygrens för "grova, ideologiska avvikelser".

Till och med valet 2002 var ett förbud mot utomeuropeiska adoptioner inskrivet i Sverigedemokraternas principprogram. Isak Nygren har jämfört sina uttalanden med den politiken:

– När SD var mot adoption var det av samma skäl, det blir identitetsproblem och det kan ge psykiska problem, sa Isak Nygren.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA