SD-politiker: "Tyvärr så överlever äckelungen"

Publicerad 2011-03-18

Sverigedemokraten Dennis Ek som representerar partiet i kommunfullmäktige i Ekerö har i ett antal blogginlägg efterlyst att en "polack" ska skjutas och att han hoppas att en "äcklig liten unge från Mexico" ska dö. Ek säger till Expo att han skrivit för att provocera.

Dennis Ek tog över Sverigedemokraternas mandat i Ekerö i slutet av januari. Stolen hade då stått tom sen valet, efter att partiets förstekandidat avsagt sig uppdraget. I slutet av februari deltog han i sitt första fullmäktigemöte.

Ek har varit aktiv på flera bloggar, bland annat "Granskaren" där han under förra året bland annat skriver om sin avsky mot tjurfäktning:

"Här nedan kan ni se en äcklig liten unge från Mexico få smaka gruset! Tyvärr så överlever äckelungen men jag hoppas och tror att han kommer att få sluta sina dagar, nedkissad och stångad till döds med fjolltofsar längs fötterna. Då skall JAG i alla fall ställa mig upp och applådera!"

I ett annat inlägg skriver Ek att han ska ge 5 000 kronor till den som "skjuter polacken" som medverkar i ett filmklipp på tidningen Expressen.

Till Expo säger Dennis Ek att bloggen är tänkt att vara provocerande och satirisk.

- Det är små aggressionsgrejer som jag skriver om. Det hör inte ihop med min roll som politiker, säger Dennis Ek.

Han säger att han ser sig själv som en lämplig politiker och att han kanske inte tycker att "man ska döda människor egentligen". Samtidigt uppger Ek att det finns undantag:

- Det finns en film, jag tror det var på Youtube, där en man tog en hund och kastade ner för en bro, ungefär 50 meter. Och det får jag väl stå för, om jag såg honom skulle jag nog slå ihjäl honom, men jag skulle inte be någon annan göra det. Jag skulle nog göra det själv, säger han.

Sverigedemokraternas pressekreterare William Hahne säger till Expo att han tittat på blogginläggen.

- De handlar om djurplågeri och är skrivna i affekt. Dennis Ek är en djurrättskämpe och det är därför han har skrivit som han gjort. Jag har varit i kontakt med honom och han säger att han beklagar formuleringarna och att han ska ta bort inläggen, säger William Hahne till Expo.
Johannes Jakobsson

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro