SD tänker KU-anmäla integrationsministern

Publicerad 2011-12-19

Integrationsministern Erik Ullenhag presenterade på måndagen en ny hemsida som med fakta ska besvara myter och fördomar om invandrare och minoriteter. Sverigedemokraterna tänker nu anmäla Ullenhag till Konstitutionsutskottet eftersom de anser att hemsidan ger vilseledande information.

Den nya sidan ligger på regeringens hemsida och är en del av regeringens arbete mot främlingsfientlighet. Sidan är speciellt riktad mot de myter och fördomar som idag sprids på nätet om invandrare, minoriteter och migrationen. Sidan tar även upp myten om en judisk konspiration.

Sverigedemokraterna tänker anmäla Integrationsministern till Konstitutionsutskottet eftersom partiet anser att hemsidan innehåller vinklad information och direkta lögner. Det skriver partiet i ett pressmeddelande där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar regeringens hemsida.

– Partierna har egna hemsidor för att föra ut uppenbar opinionsbildning där samma krav inte nödvändigtvis måste ställas på faktagranskningen, säger Åkesson i pressmeddelandet. Åkesson anser även att hemsidan har ett "mycket märkligt förhållningssätt till sanningen".

Ullenhag säger till Expo.se att många av de myter som den nya hemsidan lyfter fram är sådana som Sverigedemokrater själva sprider.

– Det är rätt häpnadsväckande att Sverigedemokraterna, när man lanserar en hemsida mot främlingsfientlighet, väljer att KU-anmäla den. Men det visar ju också att kärnan i Sverigedemokraterna är att man är ett parti som ogillar invandrare och det är en debatt som vi behöver ta med dem, säger Ullenhag.

Ullenhag är oroad över den främlingsfientliga utvecklingen i Europa. Han menar att den politiska kartan inom Europa har flyttats och traditionella partier har börjat anpassa sig efter nya främlingsfientliga partier.

– Det har inte skett i Sverige och det ska inte ske i Sverige. Sverige har egentligen en motsatt väg i den meningen. Om man tittar på en 20-års period så är vi idag mer positiva till invandring än vad vi var för 20 år sedan, säger Ullenhag.

Men Ullenhag menar att det inte är en tröst för personer som drabbas av rasism och främlingsfientlighet att Sverige är mer tolerant än andra länder.

– Flera europeiska länder står inför ett vägval och då är det viktigt att Sverige gör vägvalet för en fortsatt ökad tolerans, säger Ullenhag.

Än så länge har Sverigedemokraterna inte lämnat in någon anmälan till Konstitutionsutskottet, enligt Dagens nyheter.
Sonja Anshelm

Verktyg:

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro