Slavhandel på universitet upprör

Publicerad 2011-04-20

"Slavhandel" väcker känslor. Fyra studenter anordnade en påhittad auktion där "slavar såldes" vid en studentfest. Reaktionerna i och omkring Lunds universitetsvärld har varit starka.

Vid en "djungelfest" som Hallands nation vid Lunds universitet ordnade klädde tre studenter ut sig till slavar. De var svartmålade i ansiktet, hade rep om halsen och "såldes" av en fjärde student vid en påhittad auktion.

Afrosvenskarnas riksförbund har polisanmält Hallands nation och Helsingeskronas nation, dit studenterna ska ha gått efter "auktionen", för hets mot folkgrupp.

– Som studenter på ett av världens bästa universitet utgår jag ifrån att de känner till historien om den transatlantiska slavhandeln. Än i dag kämpar många människor i hela världen, och även här i Sverige med att få bort den kränkande stämpel som slavhandeln innebar och gör fortfarande, sa Jallow Momodou vid Afrosvenskarnas riksförbund till Sydsvenskan.

Nu reagerar många starkt på händelsen vid studentfesten som hade temat djungel.

– Jag får rysningar. Hur har man kommit på den här idén? Och att ingen på Hallands reagerade på att de var där, säger Maria Chowdhury, studentombud, till Sydsvenskan.

Maria Chowdhury menar att universitetsvärlden i Lund är väldigt traditionsfylld och att många studenter upplever den som att leva i en bubbla.

– Man ser inte riktigt att det man gör i bubblan får konsekvenser i omvärlden. Att fyra studenter klär ut sig till slavar och slavhandlare är större och bredare är en enskild händelse i studentvärlden. De är inte avvikande och unika, det finns en miljö vid Lunds universitet och i studentlivet som tillåter och accepterar sådant här, säger Chowdhury till Sydsvenskan.

Vid Lunds universitets betonas att det råder nolltolerans mot rasism och diskriminering.

– De grundläggande värderingarna ska vara en självklarhet för alla anställda, studenter, kårer och nationer. Det får inte råda något tvivel om att vi har nolltolerans mot rasism och diskriminering, säger Lunds universitets rektor Per Eriksson och prorektor Eva Åkesson i ett pressmeddelande.

På Hallands Nation har man haft flera krismöten. Elinor Lavesson, "Qurator" vid nationen, säger att de ska se över sina rutiner för temafester och att de inväntar polisutredningen, rapporterar Sydsvenskan.
Johannes Jakobsson

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA