Socialdemokrat föreläste för antisemiter

Publicerad 2011-10-11

Den socialdemokratiska politikern, Leif Svensson, som sitter i kyrkofullmäktige i Jönköping föreläste på måndagen för den antisemitiska studiegruppen Aguéli.

Studiegruppen Aguéli drivs av antisemiten och poeten Mohamed Omar. En av dem som undervisar i gruppen är Förintelseförnekaren, Lars Adelskogh, som bland annat skrivit boken "En tom säck kan inte stå - myten om 'Förintelsen i gaskamrarna' i Auschwitz".

Leif Svensson säger till Expo.se att han känner till Mohamed Omars idéer. Han nämner också Lars Wilhelmsson som även han ifrågasätter Förintelsen och rör sig i kretsarna kring Mohamed Omar.

– Jag vet att de har en massa synpunkter hit och dit både Omar och Wilhelmsson men det gör inte att jag tar avstånd från dem, säger Leif Svensson.

Svensson säger dock att han inte ifrågasätter Förintelsen.

– Jag brukar säga åt dem att ni måste skilja på sionism, judendomen som religion och det judiska folket. Det där tycker jag de blandar ihop ibland i sina artiklar.

Socialdemokraternas ordförande i Jönköping, Peter Persson, säger att han inte känner igen Leif Svenssons namn, men reagerar på uppgifterna från Expo.se.

– Om vi har en förtroendevald Socialdemokrat i kyrkofullmäktige som uttrycker sig på det sättet och rör sig i de kretsarna, då blir jag minst sagt förvånad. Riktigare uttryckt är naturligtvis upprörd.

Peter Persson ska undersöka om uppgifterna stämmer och vill inte uttala sig om vilka åtgärder Socialdemokraterna kan tänkas vidta. Han konstaterar dock att en Socialdemokrat inte ska föreläsa hos antisemiter.

Enligt studiegruppen Aguéli föreläste Leif Svensson om:

"Politisk och ekonomisk korruption, hoten mot yttrandefrihet, 911-bluffen, Palestinafrågan och mordet på Olof Palme – var bankirfamiljen Rothschild inblandad?".

Svensson menar dock att presentationen av vad han talade om är missvisande. Han säger att det han sa om mordet på Palme var att det finns många konspirationsteorier om mordet som är "snurriga". Han hävdar att hans poäng var att han inte tror att Christer Pettersson var mördaren. Om 11 september säger han att han vill ha en "transparent utredning".

– Jag pratade lite om en teaterföreställning som jag producerat som handlade om resandefolk. Egentligen var temat främlingsfientlighet och Jag jämförde dagens fördomar om muslimer med gårdagens fördomar om tattare, säger han.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro