SS-marsch hölls i Riga

Publicerad 2011-03-18

På torsdagen höll SS-veteraner och sympatisörer i Riga sin årliga marsch till minnet av de 140 000 letter som stred tillsammans med nazisterna mot Ryssland under andra världskriget.

Deltagarna tågade genom Rigas centrum och viftade med lettiska flaggor och sjöng sånger till minnet av SS-veteranerna.

Marschvägen kantades av motdemonstranter som protesterade genom att skandera slagord som "nej till fascism" och "skam". Motdemonstranterna menade att marschen hedrar nazism och fascism och samtidigt förnekar Rysslands motstånd mot Nazityskland under andra världskriget. Polisen var på plats och inga allvarliga händelser inträffade.

Liksom tidigare år var marschen godkänd av lettisk domstol, trots att ledande politiker i Riga beslutat att förbjuda det kontroversiella firandet.

Varje år väcker händelsen starka känslor utanför Lettland. Utrikesminister Girts Kristovskis sa i år att:

– Lettland alltid starkt fördömer de brott som ägde rum under nationalsocialismen, stalinismen och Förintelsen.

Uppgifter om hur många som deltog i marschen skiftar, men lettiska medier rapporterar om mellan 1000 – 2500 deltagare.
Ulrika Lindén

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro