Extremt negativa attityder till mångfald minskar

Publicerad 2011-08-19

De allra flesta av svenskarna är positiva till mångfald och samtidigt minskar andelen av dem med extremt negativa attityder. Det visar en rapport från Uppsala universitet.

4,9 procent av svenskarna hyser extremt negativa attityder till mångfald. Det är en mindre minskning från 2010, då 5,7 procent hade sådan attityd, enligt rapporten Mångfaldsbarometern.

Dessutom tyder andra resultat på att islamofobin är utbredd. Ungefär 20 procent av de tillfrågade var starkt kritiska till alla typer av muslimska slöjor. "Något som kan anses vara en indikator för graden av islamofobi i Sverige", skriver rapportförfattarna.

Drygt 60 procent av de tillfrågade anser att etnisk mångfald är utvecklande för vår kultur. Personer med hög utbildning är mest positiva till mångfald och kvinnor i högre grad än män. Samtidigt anser en majoritet att alla utlänningar som begått brott i Sverige bör tvingas lämna landet. Resultatet tolkas i rapporten som att svenskar anser att "invandrare måste ha samma sociala rättigheter som alla andra invånare men tydligen också samma skyldigheter, det vill säga att följa landets lagar".

Sociologiska institutionen i Uppsala har sedan 2005 publicerat Mångfaldsbarometern. Närmare 1000 personer har tillfrågats.
Anders Dalsbro

Verktyg:

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA