Extremt negativa attityder till mångfald minskar

Publicerad 2011-08-19

De allra flesta av svenskarna är positiva till mångfald och samtidigt minskar andelen av dem med extremt negativa attityder. Det visar en rapport från Uppsala universitet.

4,9 procent av svenskarna hyser extremt negativa attityder till mångfald. Det är en mindre minskning från 2010, då 5,7 procent hade sådan attityd, enligt rapporten Mångfaldsbarometern.

Dessutom tyder andra resultat på att islamofobin är utbredd. Ungefär 20 procent av de tillfrågade var starkt kritiska till alla typer av muslimska slöjor. "Något som kan anses vara en indikator för graden av islamofobi i Sverige", skriver rapportförfattarna.

Drygt 60 procent av de tillfrågade anser att etnisk mångfald är utvecklande för vår kultur. Personer med hög utbildning är mest positiva till mångfald och kvinnor i högre grad än män. Samtidigt anser en majoritet att alla utlänningar som begått brott i Sverige bör tvingas lämna landet. Resultatet tolkas i rapporten som att svenskar anser att "invandrare måste ha samma sociala rättigheter som alla andra invånare men tydligen också samma skyldigheter, det vill säga att följa landets lagar".

Sociologiska institutionen i Uppsala har sedan 2005 publicerat Mångfaldsbarometern. Närmare 1000 personer har tillfrågats.
Anders Dalsbro

Verktyg:

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro