Företrädare för Jobbik ifrågasätter Förintelsen

Publicerad 2012-02-06

Jobbiks utrikespolitiske talesman Marton Gyongyosi ifrågasatte Ungerns roll i förföljelsen av judar. Han hävdade även att judar koloniserar Ungern.

I en artikel som publicerades i brittiska Judisk krönika den 2 februari gick Marton Gyongyosi till angrepp mot Israel och judar. Han påstod bland annat att Israel drivs av ett nazistsystem och ifrågasatte judars rätt att tala om Förintelsen. Gyongyosi hävdade även med anledning av att Israels president Simon Peres talat positivt om israeliska affärsmän som lyckats på olika platser i världen, att Israel koloniserar Ungern.
"Judar vill bygga utanför Israel. Det är en form för expansionism i deras beteende. Om Peres förespråkar kolonisering så är det en naturlig reaktion för människor att känna att judar inte är välkomna här".

Marton Gyongyosi ifrågasatte också om Ungern fördrivit och dödat 400 000 judar. Han menar att det har blivit en "fantastisk affärsverksamhet att slänga sig med siffror".

Överlevare och anhöriga påbörjade förra året en rättsprocess för att stämma det statliga Ungerska järnvägsföretaget som deporterade judar till Auschwitz. Det är något som provocerar Gyongyosi "De leker med elden i sin pengajakt", sa han till Judisk krönika.

Marton Gyongyosi fortsatte att attackera judar och Israel och kallade Israel en stat som byggts upp av terrorister, han jämställde Israel med nazisterna och uttryckte stöd till Iran. På frågan om Ungern borde be om ursäkt för sin roll i Förintelsen svarade Marton Gyongyosi "Ska jag be om ursäkt för det, 70 år senare. Jag påminns varje timma. Kom över det för guds skull. Jag tycker frågan är upprörande.

2007 bildade Jobbiks partiledare, Gabor Vona, medborgargardet Magyar Garda som nu är förbjuden. De använda samma symbol som den ungerska Pilkorsrörelsen som var en fascistisk organisation som hjälpte Nazityskland att döda judar under andra världskriget.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA