Företrädare för Jobbik ifrågasätter Förintelsen

Publicerad 2012-02-06

Jobbiks utrikespolitiske talesman Marton Gyongyosi ifrågasatte Ungerns roll i förföljelsen av judar. Han hävdade även att judar koloniserar Ungern.

I en artikel som publicerades i brittiska Judisk krönika den 2 februari gick Marton Gyongyosi till angrepp mot Israel och judar. Han påstod bland annat att Israel drivs av ett nazistsystem och ifrågasatte judars rätt att tala om Förintelsen. Gyongyosi hävdade även med anledning av att Israels president Simon Peres talat positivt om israeliska affärsmän som lyckats på olika platser i världen, att Israel koloniserar Ungern.
"Judar vill bygga utanför Israel. Det är en form för expansionism i deras beteende. Om Peres förespråkar kolonisering så är det en naturlig reaktion för människor att känna att judar inte är välkomna här".

Marton Gyongyosi ifrågasatte också om Ungern fördrivit och dödat 400 000 judar. Han menar att det har blivit en "fantastisk affärsverksamhet att slänga sig med siffror".

Överlevare och anhöriga påbörjade förra året en rättsprocess för att stämma det statliga Ungerska järnvägsföretaget som deporterade judar till Auschwitz. Det är något som provocerar Gyongyosi "De leker med elden i sin pengajakt", sa han till Judisk krönika.

Marton Gyongyosi fortsatte att attackera judar och Israel och kallade Israel en stat som byggts upp av terrorister, han jämställde Israel med nazisterna och uttryckte stöd till Iran. På frågan om Ungern borde be om ursäkt för sin roll i Förintelsen svarade Marton Gyongyosi "Ska jag be om ursäkt för det, 70 år senare. Jag påminns varje timma. Kom över det för guds skull. Jag tycker frågan är upprörande.

2007 bildade Jobbiks partiledare, Gabor Vona, medborgargardet Magyar Garda som nu är förbjuden. De använda samma symbol som den ungerska Pilkorsrörelsen som var en fascistisk organisation som hjälpte Nazityskland att döda judar under andra världskriget.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA