Gymnasieskola skapade rasistisk sajt

Publicerad 2012-05-10

John Bauer-gymnasiet i Eskilstuna hjälpte till att bygga upp och lägga ut en rasistsajt på internet, rapporterar Eskilstuna-kuriren.

En man som tidigare dömts för bedrägeri och som deltog på Svenskarnas partis demonstration i Eskilstuna för ett par veckor sedan, fick hjälp av elever och en lärare att bygga upp en internetsajt.

Sajten som liknar en nyhetssajt har publicerat falska uppgifter. Bland annat har det på sajten påståtts att porrfilmer spelas in på socialkontoret och att en kommunfullmäktigeledamot avgått för att lämna över styret till en Sverigedemokrat. Skälet som angavs på sajten var att politikern insett att invandringspolitiken "havererat". Sajten beskrev även somalier som narkomaner och giriga.

Hemsidan har gjorts på John Bauer-gymnasiet som en del av ett elevarbete och en av skolans lärare har hjälpt till att lägga upp sidan på nätet.

Skolan uppger att de inte kände till att de hjälpt till att skapa en rasistsajt. Läraren uppger till Eskilstuna-kuriren att upphovsmannen till sajten kontaktat skolan och sagt att han ville starta en satirisk nättidning. Något som läraren tyckte lät som en bra del i elevernas praktik.

Rektorn Henrik Freed säger att skolan brustit i sina rutiner.

– Vi får lära oss av den här läxan, säger han.
Daniel Vergara

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.

Man misshandlad till döds vid nazistdemonstration i Finland

En 28-årig man har avlidit efter att ha blivit misshandlad i samband med att nazistiska Finska motståndsrörelsens demonstrerade förra helgen. Polisen är fortfarande förtegen om detaljerna kring dödsmisshandeln.