Hatstorm mot tjänsteman efter Avpixlat-artikel

Publicerad 2012-03-30

En våg av hatmejl och hot har skickats till en tjänsteman på Ölands socialnämnd. Hatmejlen kom efter att den främlingsfientliga sajten Avpixlat uppmanat sina läsare att kontakta personen. Hoten har polisanmälts.

– En massa människor har reagerat hotfullt efter att sajter som Avpixlat skrivit om ett beslut som socialnämnden fattat, säger socialnämndens ordförande Eva Klarström (M).

Förra året beslutade Borgholms kommun att ta bort en andakt från den dagliga verksamheten på ett demensboende. Enligt Klarström skedde det efter att anhöriga klagat över att boende tvingats delta vid gudstjänsterna. En före detta kyrkovärd gick ut i förra veckan ut i medierna och kritiserade beslutet.

Avpixlat tog upp historien och flera högerextrema sajter följde efter och publicerade nyheten. I artikeln skriver Avpixlat: "Det är svenska offentliga tjänstemän och politiker som självmant vill utplåna sin egen kultur och i detta är man beredd att gå så långt att man tar ifrån gamla och dementa människor möjligheten till ett trevligt inslag i verksamheten och ett uppskattat avbrott i vardagen."

Avpixlat uppmanar läsarna att kontakta ansvariga politiker och tjänstemän. En tjänsteman utan ansvar för socialnämndens beslut fick sitt namn och kontaktuppgifter utlagda. Uppmaningen ledde till en explosion av hatmejl och hot riktade mot tjänstemannen. Över 80 mejl har skickats varav 53 var så hotfulla att de polisanmälts. Eva Klarström säger hon på grund av polisutredningen inte kan gå in på några detaljer kring hatmejlens innehåll.

– Jag kan inte förstå varför de gått i gång så mycket på detta. Det handlar om människors integritet. Det man inte tagit reda på, eller lyssnat på, är att kyrkan finns på våra äldreboenden. Man kan själv välja om man vill delta, säger Klarström.

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth har registrerat en domänadress och upplåter ett bankkonto åt Axpixlat. Han vill inte kommentera uthängningen eller hoten utan hänvisar till sajten.

Avpixlat saknar ansvarig utgivare eller kontaktuppgifter till medarbetare, bland annat med motiveringen: "Att öppet utsätta sig för dessa risker är sammantaget ett högt pris att betala."
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA