Terrororganisation planerade raskrig

Publicerad 2012-05-10

Sammanlagt tio personer i en högerextrem terrororganisation har gripits i Florida. De misstänks för paramilitär träning i syfte att förbereda sig för ett raskrig.

En FBI-infiltratör har samlat bevis mot gruppen American Front, AF, som beskrivs som en rasideologisk och antisemitisk terroristorganisation.

Gruppens ledare, en 39-årig man ska ha förberett sina anhängare på ett "oundvikligt" raskrig. 39-åringen ska ha sagt att han vill döda judar, invandrare och andra minoritetsgrupper, rapporterar Reuters.

39-åringen äger marken i Florida där den paramilitära träningen ska ha bedrivits. I åtalet framkommer även att en militär i armén hjälpt till att träna gruppen i krigsföring.

American Front anklagas för att ha planerat en attack mot Orlandos statshus. De ska även haft planer på att angripa en rivaliserande vit makt-organisation för att skapa medial uppmärksamhet och ha försökt att framställa det biologiska giftet Ricin.

De tio som gripits misstänks för hatbrott, delaktighet i paramilitär träning, och för att skjutit in i en bebodd bostad.

39-åringen har släppts mot borgen på närmare 3,5 miljoner kronor.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.