lars isovaara

Lars Isovaara lämnade riksdagen förra veckan efter att han förolämpat en vakt i riksdagen. Foto Expo.

Isovaara utreds inte

Publicerad 2012-12-05

Åklagaren inleder ingen utredning mot sverigedemokraten Lars Isovaara som polisanmälts för att ha fällt rasistiska kommentarer till en vakt på riksdagen. Polis på plats upprättade självmant en anmälan.

Det var förra veckan som två poliser gjorde en polisanmälan mot Lars Isovaara för att han till en vakt gjort grymtande ljud och sagt att han inte "vill ha med sådana som dig att göra". Åklagaren Håkan Roswall lade på onsdagen ner ärendet med hänvisningen att det krävs särskilda skäl för att utreda förolämpning. Ett sådant skäl är om en förolämpning anspelar på etnisk tillhörighet.

– Men då ska det ske vid upprepade tillfällen, då går man in med allmänt åtal, säger Håkan Roswall till TT.

Lars Isovaara anmäldes även för falsk tillvitelse efter att han polisanmält att han blivit rånad på sin väska av personer med "utländsk bakgrund". Väskan hittades dock senare på den krog Isovaara befunnit sig på. Han anmäldes även för hets mot folkgrupp. Åklagaren utreder inte heller de brotten, rapporterar TT.

Om vakten som drabbats driver fallet som enskilt åtal kan fallet tas upp på nytt.

Jimmie Åkesson meddelade förra veckan att Lars Isovaara lämnar riksdagen.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA