lars isovaara

Lars Isovaara lämnade riksdagen förra veckan efter att han förolämpat en vakt i riksdagen. Foto Expo.

Isovaara utreds inte

Publicerad 2012-12-05

Åklagaren inleder ingen utredning mot sverigedemokraten Lars Isovaara som polisanmälts för att ha fällt rasistiska kommentarer till en vakt på riksdagen. Polis på plats upprättade självmant en anmälan.

Det var förra veckan som två poliser gjorde en polisanmälan mot Lars Isovaara för att han till en vakt gjort grymtande ljud och sagt att han inte "vill ha med sådana som dig att göra". Åklagaren Håkan Roswall lade på onsdagen ner ärendet med hänvisningen att det krävs särskilda skäl för att utreda förolämpning. Ett sådant skäl är om en förolämpning anspelar på etnisk tillhörighet.

– Men då ska det ske vid upprepade tillfällen, då går man in med allmänt åtal, säger Håkan Roswall till TT.

Lars Isovaara anmäldes även för falsk tillvitelse efter att han polisanmält att han blivit rånad på sin väska av personer med "utländsk bakgrund". Väskan hittades dock senare på den krog Isovaara befunnit sig på. Han anmäldes även för hets mot folkgrupp. Åklagaren utreder inte heller de brotten, rapporterar TT.

Om vakten som drabbats driver fallet som enskilt åtal kan fallet tas upp på nytt.

Jimmie Åkesson meddelade förra veckan att Lars Isovaara lämnar riksdagen.
Daniel Vergara

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.