lars isovaara

Lars Isovaara lämnade riksdagen förra veckan efter att han förolämpat en vakt i riksdagen. Foto Expo.

Isovaara utreds inte

Publicerad 2012-12-05

Åklagaren inleder ingen utredning mot sverigedemokraten Lars Isovaara som polisanmälts för att ha fällt rasistiska kommentarer till en vakt på riksdagen. Polis på plats upprättade självmant en anmälan.

Det var förra veckan som två poliser gjorde en polisanmälan mot Lars Isovaara för att han till en vakt gjort grymtande ljud och sagt att han inte "vill ha med sådana som dig att göra". Åklagaren Håkan Roswall lade på onsdagen ner ärendet med hänvisningen att det krävs särskilda skäl för att utreda förolämpning. Ett sådant skäl är om en förolämpning anspelar på etnisk tillhörighet.

– Men då ska det ske vid upprepade tillfällen, då går man in med allmänt åtal, säger Håkan Roswall till TT.

Lars Isovaara anmäldes även för falsk tillvitelse efter att han polisanmält att han blivit rånad på sin väska av personer med "utländsk bakgrund". Väskan hittades dock senare på den krog Isovaara befunnit sig på. Han anmäldes även för hets mot folkgrupp. Åklagaren utreder inte heller de brotten, rapporterar TT.

Om vakten som drabbats driver fallet som enskilt åtal kan fallet tas upp på nytt.

Jimmie Åkesson meddelade förra veckan att Lars Isovaara lämnar riksdagen.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA