Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lars Isovaara polisanmäldes natten mellan tisdagen och onsdagen för att ha förolämpat en vakt, spottat och gjort grisljud. Isovaara sa att anledningen till hans beteende var att han rånats på sin väska av två invandrare. Han hävdade till TT att han var upprörd efter händelsen och vakten såg ut som de som rånat honom och att han kunde ha kommit från samma land.

Sverigedemokraterna skrev ett pressmeddelande där det stod att två personer med "invandrarbakgrund" bestulit Isovaara. Detta skulle förklara att Isovaara förolämpat en vakt. Partiet ifrågasatte även polisens anmälan om att Isovaara gjort grisljud och sagt till vakten med utländsk härkomst att "Jag vill inte ha med sådana som dig att göra". Partiet skrev att Isovaara sagt att "han har tröttnat på det här invandrarsamhället".

På onsdagskvällen hittades dock Isovaaras väska. Han hade glömt den på en krog. De män som anklagats för grov stöld av Sverigedemokraterna och Isovaara hade i själva verket hjälpt Isovaara när han ramlat ur sin rullstol.

Sverigedemokraterna drog tillbaka pressmeddelandet. När Jimmie Åkesson på torsdagens presskonferens fick frågan om han själv godkänt pressmeddelandet som pekade ut männen med "invandrarbakgrund", svarade partiledaren svävande. Han sa att han inte vet om han läst det och att han inte brukar godkänna andras uttalande. På frågan om hur han ser på att hans parti hängt ut personer som hjälpt hans partikollega som brottslingar, svarade Åkesson att det var "den information de hade att gå på och att det var relevant i sammanhanget".

Att partiet även ifrågasatt polisens uppgifter om händelsen slog Åkesson ifrån sig. Han hade inte tagit del av uppgifterna i medierna.

Jimmie Åkesson var inte heller speciellt upprörd över det som Isovaara sagt eller gjort. Att Isovaara får gå hade ingenting med partiets så kallade nolltolerans att göra. Isovaaras stora misstag var att han vilselett partiet, enligt partiledaren.

Lögner kostade Isovaara hans riksdagstjänst. Samtidigt sitter två riksdagsledamöter för partiet, som gång på gång gett förklaringar som visat sig vara falska, kvar.

Kent Ekeroth och Erik Almqvist uppmärksammades för ett par veckor sedan efter att Expressen publicerat en film från 2010, som visar att politikerna beväpnar sig med järnrör och förolämpa personer. När de först konfronterades med filmen blånekade de. På Twitter anklagade både Ekeroth och Almqvist Expressens för att ha varit ohederlig. Almqvist gick så långt att han på twitter skrev:

"Källskyddet gör ju att man aldrig kan gå till botten med journalisternas påståenden".

Kent Ekeroth som filmat hela händelsen spred en twitter-kommentar av Almqvist där han ifrågasatte Expressens hederlighet.

När nya delar av filmen publicerades som visade att Ekeroth och Almqvist beväpnat sig med järnrör. Hävdade Almqvist först att de beväpnat sig på "skoj". De skämtade och skrattade sa han. Ekeroth sa att han varit rädd för att misshandlas av en man som var grovt kriminell och tillhörde ett kriminellt nätverk och därför beväpnat sig. I filmen kan man se hur de båda politikerna, tillsammans med partikollegan Christian Westling, gick mot den man som ska ha skrämt upp dem. Almqvist anslöt sig senare till versionen att de hade varit rädda.

Dagen efter publicerade Expressen nya filmklipp som visade när Almqvist sa till Ekeroth att han inte trodde att mannen de bråkat med tillhörde något kriminellt nätverk.

De skilda förklaringarna har inte bekymrat Jimmie Åkesson som vidhåller att Ekeroth, Almqvist och Westling känt sig rädda. På torsdagens presskonferens fick Åkesson frågan om hur det kommer sig att Ekeroth och Almqvist kan sitta kvar i riksdagen om lögner leder till uteslutning.

– Jag känner inte till de detaljerna så att jag kan svara på huruvida Kent Ekeroth farit med osanning eller inte. Jag bedömer honom utifrån det jag sett på de här filmerna, sa Åkesson.

Åkesson poängterade även att politikernas handlingar fått konsekvenser för Erik Almqvist och Kent Ekeroth. Båda har fått lämna sina uppdrag som talespersoner i partiet. Almqvist har även uppmanats att fundera över om han ska sitta kvar i riksdagen. Den uppmaningen har inte Ekeroth fått. Hur det kommer sig att Isovaara redan dagen efter sin skandal lämnade riksdagen och Almqvist inte gjort det ännu, vill inte Åkesson ge något tydligt svar på. Han säger att en riksdagsledamot själv måste ta beslutet att lämna riksdagen. Om det är så att Almqvist vägrat göra detta vill Åkesson inte kommentera.

Markus Wiechel kommer att ersätta Isovaara i riksdagen. Wiechel är dömd för förtal. Det innebär att Sverigedemokraterna kommer att ha tre riksdagsledamöter som är dömda för förtal. De andra två är Thoralf Alfsson och Carina Herrstedt.