sdpol jimmie akesson

Sverigedemokraterna skriver i ett brev att extremister och rasister inte hör hemma i partiet. Fota Expo.

Jimmie Åkesson: Rasister hör inte hemma i partiet

Publicerad 2012-10-12

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vill "storstäda i partiet" med anledning av lokalpolitikers många rasistiska och våldsbejakande utspel. "Från och med nu råder nolltolerans" och "I vårt parti finns inget utrymme för extremister eller rasister", skriver Åkesson i ett brev som skickats till SD:s politiker. Vad som är tillåtet att säga kan dock inte partiet svara på.

– Hur man gör den bedömningen är väldigt svårt att svara på. Det är en bedömning som man får göra från fall till fall. säger Martin Kinnunen, pressekreterare för Sverigedemokraterna.

Kinnunens svar skiljer sig inte från tidigare svar han gett till Expo Idag i samband med uteslutningsärenden. Expo Idag har tidigare kunnat visa att det inte finns någon klar linje över vilka som utesluts eller inte gör det när det stormat kring sverigedemokrater.

När Ronny Karlsson, distriktsordförande i Jämtland-Härjedalen och ledamot i valberedningen krävde att minderåriga misstänkta för sexualbrott skulle kastreras öppnades inget uteslutningsärende. Inte heller Partik Ohlssons förslag att "skjuta demonstranter i kastögonblicket" ledde till någon åtgärd från partiet.

Kinnunen öppnar upp för att personärenden som varit, eller inte blivit av kan återupptas.

– Vi kan granska dem igen, och fall som inte lyfts upp för granskning kan göra det. Det är väl det Åkesson säger att det kan vara rimligt att titta på fall igen, för att verkligen vara säker på att partiet har agerat rätt, säger Kinnunen.

Kinnunen säger dock att det viktigaste med det brev som Jimmie Åkesson skickat till sina politiker och som TT tagit del av är att skicka ut en signal.

– Det visar att partiet vågar att ta bort folk som inte hör hemma i det. Det finns folk som trott att de är orörbara bara för att en uteslutning kan leda till en tom stol i kommunen.

Det är inte klart om riksdagsledamoten Carina Herrstedt, som dömts för förtal flera gånger kommer att utredas. Det är även oklart om riksdagsledamoten Thoralf Alfsson, som även han är förtalsdömd blir föremål för Sverigedemokraternas storstädning. Han har på sin på sin blogg påstått att Somalier i allmänhet "ljuger för att utnyttja systemet."

Någon som för tillfället utreds är Pär Norling, kommunpolitiker i Bollnäs. Han har sagt att han vill avskaffa religionsfriheten och utvisa alla muslimer.

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth fick rungande applåder på partiets landsdagar 2009 när han sa:

"Islamiseringen är dagens viktigaste politiska fråga. Antingen går vi under med en suck, eller också gör vi motstånd. Nu är vi inne i en ny fas i ett uråldrigt krig som går 1400 år tillbaka i tiden [...] islam är en imperialistisk ideologi som arbetar för världsherravälde."

Kent Ekeroth har även skrivit på sin blogg att han vill ha ett totalstopp av invandring från muslimska länder.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder menar att islam måste bekämpas på samma sätt som nazismen:

"Det är en ödesfråga för framtiden. Stoppar vi inte utbredningen av islam kommer muslimerna att ta över, och det kommer att gå fort", sa Björn Söder till Smålandsposten 2010.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA