ingrid carlqvist

Ingrid Carlqvist påstår att svenska medier är så "desperata" så att de utfört en nätattack mot Dispatch Internationals hemsida. Foto Expo

Medier anklagas för nätattacker

Publicerad 2012-11-30

Den antimuslimska tidningen Dispatch International som Sverigedemokraterna ska sprida till alla sina medlemmar anklagar stora medier för att genom en datorattack försöka stänga ner deras hemsida. "Flera mediebolag inblandade i attacken vars syfte var att stänga ner oss", skriver tidningen på sin hemsida.

– Det är en av de mest osannolika anklagelser jag har varit med om. Det är ett uttryck för ett grundmurat konspiratoriskt tänkande och en retorik som bygger på att medierna aktivt inte bara argumenterar mot dem, utan handgripligen försöker stoppa dem, säger Daniel Sandström, chefredaktör på Sydsvenskan som är en av de tidningar som pekats ut för att ha attackerat Dispatch International.

Dispatch International påstår att deras hemsida under den senaste veckan varit utsatta för en "massiv hackerattack". I en artikel om den skriver de.

"Tidningen har låtit ett antal personer med mycket hög kunskap om datorintrång gå igenom loggarna från det dygn då attacken var som mest intensiv".

Enligt tidningen har dessa kommit fram till att flera stora mediebolag varit inblandade i attacken. Bolag som pekas ut är Sydsvenskan, Värnamo Nyheter, Norrköpings Tidningar och SVT.

– Vi skrev mycket om dem förra veckan. Det gör att det nog finns en del trafik som går från vår sajt till deras. Sedan kan jag tänka mig att de utsatts för Ddos-attacker och att det finns ett reellt näthot mot dem, som de kopplar ihop med trafiken från vår sajt, säger Sandström.

Dispatch international slår även fast att de här mediebolagen utmärker sig i den påstådda attacken. Enligt tidningen är det är sannolikt att mediebolagen aktivt och medvetet deltagit i hackerattacken.

"Även om man inte med säkerhet kan säga att personer från de aktuella företagen deltagit i attacken, det kan vara fråga om virus eller så kallad cross site scripting, så anser experterna att det är det mest sannolika scenariot".

Dispatch international slår ifrån sig att de utsatts för en så kallad DDoS-attack som innebär att information skickas till en sajt så att den blir överbelastad. Ofta används mängder av kapade datorer för att utföra sådana attacker.

I en ledare skriver Dispatch internationals grundare Ingrid Carlqvist och Lars Hedegaard att "En del människor i de svenska mainstream-medierna tar till nordkoreanska metoder och nu har de polisanmälts för olaga datorintrång".

– Att vi skulle sitta orkestrera det här ihop med Värnamo nyheter det är så absurt så att det är svårt att ta på allvar. Men i det här finns något allvarligt av det djupare slaget. Det visar på ett konspiratoriskt tänkande som är farligt, säger Sandström.

Påståendena om att medier skulle attackerat Dispatch International har snappats upp av flera högerextrema sajter. "Dataintrång spårades till SVT och Sydsvenskan" skriver Fria Tider i sin rubrik.

På sajtens kommentarsfält kan man läsa:

"Jag hoppas att detta polisanmäls och att det blir repressalier. Det handlar om mediernas trovärdighet. Journalister är politiska aktivister som radikaliseras. Galningen Brevik får rätt gång på gång. Nu måste medierna/kulturmarxisterna avskeda folk om de skall ha någon som helst trovärdighet i framtiden."

Även den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat har uppmärksammat Dispatch Internationals anklagelser.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA