Museum avbokar verk av Vilks

Publicerad 2012-08-21

I kölvattnet av Lars Vilks utannonserade deltagande på ett antimuslimskt möte i New York på årsdagen av terrorattentatet mot World Trade Center avbokar länsmuseet i Östersund, Jamtli, ett verk av konstären. Det är både deltagandet på det antimuslimska mötet och hans uttalanden om muslimer som lett till beslutet.

Lars Vilks, som bland annat är känd för sin teckning av Muhammed som rondellhund, skulle ingå i en utställning i höst, arrangerad av Jamtli och Jämtlands läns konstförening. Men nu petas Vilks, i ett pressmedelande skriver Stiftelsen Jamtli att de inte vill fungera som en plattform för den typ av budskap som Lars Vilks fört fram. Till Sveriges Radio säger Henrik Zipsane som är Landsantikvarie att Jamtli inte vill förknippas med antimuslimsk propaganda. Han säger vidare att han hade förväntat sig att Lars Vilks skulla backat från uttalanden han gjort om muslimer den senaste tiden. När det inte skett tog Jamtli beslutet att inte ställa fram Vilks verk.

Vilks har bland annat sagt att muslimer är olämpliga i ett modernt samhälle. Han ska även delta på ett antimuslimskt möte anordnat av Stop Islamizations of Nations, SION, i New York på årsdagen av terrorattentatet mot World Trade Center den 11 september. Vilks har sagt att han deltar på mötet som en del i sitt konstprojekt och att han vill få fördjupad kunskap om SION. Men för Vilks är inte den så kallade counterjihad-rörelsen okänd. 2010 reste han tillsammans med grundaren av den antimuslimska föreningen det danska tryckfrihetsällskapet, Lars Hedegaard, på en föreläsningsturne i USA. Turnén anordnades av David Horowizs Freedom Center, som finansierar den antimuslimska ideologen och propagandisten Robets Spencers antimuslimska hatsajt Jihad Watch. Lars Vilks var även med på uppstartsmötet av det svenska tryckfrihetsällskapet i höstas. Tidigare har Vilks donerat en tavla till en dansk antimuslimsk sajt för att stötta den ekonomiskt.

Lars Vilks hävdar på sin hemsida att han blivit censurerad av Jamtli. Zipsane å sin sida betonar att han är för yttrandefriheten och den konstnärliga friheten men att det inte innebär att alla har rätt att ställa ut sin konst på museet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA