Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Lars Vilks ska delta på ett antimuslimskt möte som anordnas av counterjihad-organisationen Stop Islamisation of Nations. Själv hävdar Vilks att hans medverkan på mötet är en del av hans konst. En förklaring som möter kritik. Expo Idag har sammanställt en del av reaktionerna:

"Omdömeslöst, Vilks" är rubriken på onsdagens ledare i Dagens Nyheter.

I ledaren ifrågasätts Lars Vilks avsikt med hans teckning "Profeten Mohammed som rondellhund". Ledarskribenten frågar sig om Vilks velat utmana extrema islamister eller om han velat provocera gruppen muslimer och ifrågasätter hans deltagande på den antimuslimska konferensen i New York, som anordnas av Stop Islamisation of Nations, en organisation som påstår att det pågår ett krig mellan västvärlden och den muslimska världen.

"Lars Vilks själv ser sitt deltagande som en fortsättning på sitt konstverk. Det är han naturligtvis fri att göra. För försvaret av hans yttrandefrihet ändrar detta ingenting. Konsten fritar dock inte – lika lite som religionen – någon från eget omdöme och ansvar. Lars Vilks beslut är både omdömeslöst och inkonsekvent. Det gör det också svårt att ta honom på allvar."

Sydsvenskan skriver på kultursidorna under rubriken "Må Vilks Besinna sig":

" Genom att delta som konstnär legitimerar Lars Vilks högerextrema rörelser som SION, och rondellhunden förvandlas från kritiskt verk till pamflett à la der Stürmer. Ingen vill detta hellre än den antimuslimska allians, som bjudit in honom. Pamflett och konst rimmar illa. Må Lars Vilks besinna sig och tacka nej. Skälen är uppenbara. Och rondellhunden slipper ideologiskt strypkoppel"

I UNT.se tas Lars Vilks intervju med Sveriges Radio i tisdags upp.

"Vilks påstår alltså att muslimer i allmänhet skulle vara 'olämpliga att föra in i ett modernt samhälle'. Det är grovt. Och det gör att det känns allt svårare att försvara Vilks i de debatter som ständigt skapas runt hans person och konst.", skriver UNT.se

Folkbladets chefredaktör Daniel Nordström skriver på tidningens blogg:

"Yttrandefriheten kommer jag alltid att försvara. Däremot gör Vilks agerande på sistone mig tveksam till vad syftet egentligen är med hans provokationer och varför han själv inte agerar konsekvent för att försvara yttrandefriheten med alla medel. Vilks kommer nämligen att vara en av huvudtalarna på det högerextrema nätverket "Stop Islamization of Nations" konferens i New York i september. Nätverket har knappast yttrandefriheten högst på dagordningen. Det vill bland annat stoppa tv-kanalen Al-Jazeera att sända i USA, vilket DN skriver om på sin ledare i dag."

Ämnen i artikeln