Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Den nya kommittén som bildades efter manifestationen i Stockholm ska fungera som ett verkställande utskott för SION och ena den så kallade counterjihad-rörelsen i Europa med organisationer i USA och Australien, skriver Pamela Geller, ordförande för SION, i ett uttalande.

Uppgifterna för det nya organet är att arbeta fram "aktionsplaner" och "strategier" i vad som beskrivs som kampen mot den "globala anti-frihets agendan". I den påstådda "agendan" deltar bland annat västliga medier som enligt organisationen driver en "hetskampanj" mot counterjihadrörelsen.

Tidigare har SION enbart haft ett rådgivande organ och i detta har inte EDL ingått. I det nya verkställande utskottet som innebär fördjupade relationer till gatuaktionsgruppen EDL ingår EDL:s ledare Stephen Lennon och Kevin Carrol. Men även det det australienska Q Society med Debbie Robinson knyts till SION:s nätverk.

Den nybildade antimuslimska alliansens nästa aktion är en planerad konferens i New York på årsdagen av terrordådet mot World Trade Center, där den svenska konstnären Lars Vilks är inbjuden att tala. Konferensen beskrivs som ett stort steg i kampen mot det "islamska kriget mot yttrandefriheten".

Counterjihad är ett samlingsnamn för personer och organisationer som menar att islam och muslimer utgör ett hot mot västvärlden. De tror att det finns en konspiration som syftar till att göra väst muslimskt, en utveckling de benämner som islamisering.

Ämnen i artikeln