Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Flera ledande personer från den så kallade Counterjihad-rörelsen planerar en demonstration i centrala Stockholm på lördag. Demonstrationen som kallas för en "frihetsmarsch" är tänkt att vara den första av en årligen återkommande världsomspännande manifestation.

Counterjihad är ett samlingsnamn för personer och organisationer som menar att islam och muslimer utgör ett hot mot västvärlden. De tror att det finns en konspiration som syftar till att göra väst muslimskt, en utveckling de benämner som islamisering.

Två av rörelsens centrala personer är amerikanerna Pamela Geller och Rober Spencer. I början av 2012 bildade de den antimuslimska organisationen Stop Islamisation of Nations, SION, där även dansken Anders Gravers som ska tala under lördagens demonstration ingår. SION står tillsammans med flera europeiska Defence League som arrangörer av demonstrationen.

Pamela Geller
Pamela Geller som är i femtiårsåldern började sin karriär som counterjihadaktivist när hon gick med i Stop the Madrassa 2007, en grupp som hade som syfte att stoppa en arabisk-engelsk skola i New York. Kampanjen var en del i en nationell rörelse för att förhindra amerikanska muslimers integration i det amerikanska samhället. Men det som ledde till att Pamela Geller hamnade i strålkastarljuset inom counterjhadrörelsen var hennes engagemang mot Cordoba projektet - byggandet av ett muslimskt center på Manhattan i New York. Centret ska innehålla en simbassäng, gym, teater och bönerum för alla religioner. Pamela Geller döpte om centret till "Ground Zero Mosque" och påstod att det skulle byggas på Gound Zero-platsen när det i själva verket skulle ligga ett par kvarter därifrån. Hennes kampanj mot GroundZero mosken har också fått stöd från TeaParty rörelsen och olika amerikanska neokonservativa grupper.

2010 tog Pamela Geller och Robert Spencer över ledarskapet för Stop Islamisation of America, SIOA, en systerorganisation till Anders Gravers Stop Islamisering af Danmark och Stop Islamisation of Europe. SIOA startade en kampanj mot moskébygget där de köpte reklamplats på New York-bussar. Reklambilderna visade ett plan som flyger in i en av World Trade Center tornen och en moské delad på mitten genom frågan "Varför här?". Enligt Pamela Geller ser muslimerna det planerade centret som ett triumfmonument som byggs över erövrad mark.

Pamela Geller har ända sedan 2005 drivit bloggen Atlas Shrugs som blivit en av rörelsens största bloggar. Här driver Pamela Geller kampanjer mot islam och muslimer, men även konspirationsteorier om Barack Obama. På hennes blogg finns påståenden om att Barack Obamas födelseattest är förfalskat och att han egentligen är född i Kenya. Ett annat påstående som förekommer på bloggen är att han är barn till Malcolm X, och att Obama i sin ungdom var muslim och att han aldrig lämnat islam. Barack Obama står, enligt Pamela Geller under muslimskt inflytande och enligt henne ska han ha sagt att han vill att "jihad" ska segra i USA.

Geller har också förnekat folkmordet i Srebrenica och kallat det för en myt. På sin blogg skriver hon att: "Västlänningarna erkänner sin roll i något som inte inträffat och därmed gräver de sin egen grav".

Några dagar efter massakern på Utøya publicerade Pamela Geller ett blogginlägg där hon kallade sommarlägret för ett antisemitiskt indoktrineringsläger De "jihad-älskande" medierna berättade aldrig vilka anti-semitiska krigslekar som bedrevs på ön, skriver hon och kallar Utøya för ett kommunistisk/socialistisk läger med en tydlig pro-muslimsk agenda. Hon citerade även en annan bloggare som jämförde det norska socialdemokratiska ungdomsförbundet med Hitlerjugend.

Robert Spencer
Robert Bruce Spencer, som är den andre amerikanske talaren vid demonstrationen är även han i femtioårsåldern. Han är en författare, känd för sin antimuslimska hållning och sina studier av jihad och terrorism i Islams namn. Spencer tog en mastersexamen i religionskunskap från University of North Carolina of Chapel Hill 1986 och har därefter studerat islamsk teologi, juridik och historia på egen hand. Han är en återkommande skribent i den konservativa tidskriften FrontPage Magazine och författare till ett stort antal böcker.

Sedan 2003 driver Spencer den starkt antimuslimska webbplatsen Jihad Watch som får finansiellt stöd av den konservativa stiftelsen David Horowitz Freedom Center.

Robert Spencer och Jihad Watch har citerat över 150 gånger i Anders Behring Breiviks manifest, där för övrigt även Pamela Geller är citerad.

Liksom Geller har Robert Spencer spridit påståenden om att massakern på bosniska muslimer är en myt och han har i en intervju sagt att "det kommer bli ett inbördeskrig i Europa" på grund av en växande muslimsk befolkning.

Förutom att sitta i ledningen för SIOA och SION ingår Robert Spencer tillsammans med andra betydelsefulla person inom den antimuslimska miljön, som Bat Ye'or, Daniel Pipes och Geert Wilders, i International Free Press Societys rådgivande organ. International Free Press Society bildades av Lars Hedegaard som även är grundaren till danska Trykkefrihedssellskabet där Spencer höll tal 2009. Spencer höll även tal vid counterjihadkonferensen i Bryssel 2007 där också Pamela Geller deltog.

2010 bjöd Sverigedemokraten Kent Ekeroth in Robert Spencer till att tala i Almedalen om islam och islamiseringen av Europa.

Både Spencer och Geller stödjer den brittiska anti-muslimska och högerextrema organisationen English Defence League (EDL) som de menar står upp emot såväl vänstergrupper som islamistiska grupper i England. Redan 2010 inledde de sitt samarbete med EDL som inbjöds att delta i deras anti-moské möte i New York. Stephan Lennon (alias Tommy Robinson), som skulle talat vid mötet nekades dock inresa i USA. Geller beskriver EDL som modiga engelska patrioter. Även 2011 deltog representanter för EDL vid Gellers och Spencers septembermöte i New York.

Spencer anlitas också som talare och expert utanför antimuslimska kretsar. Spencer har till exempel hållit seminarier om Islam för delar av det amerikanska försvaret, för FBI och vid ett flertal universitet. Han har deltagit i flera olika tv- och radioprogram. Även Pamela Geller anlitas som talare, bland annat av Tea Party-rörelsen och även hon har förekommit i flera tv- och radioprogram.

Anti-Defamation League, en judisk amerikansk organisation som framför allt bekämpar anti-semitism, och Southern Poverty Law Center listar Gellers och Spencers organisation Stop Islamisation of America som en hat-organisation.