SD-ledamot lämnar sina uppdrag i Hörby

Publicerad 2012-08-28

I Hörby har det den senaste tiden varit turbulent i Sverigedemokraternas kommunfullmäktigegrupp. Efter att Ronny Esbjörnsson skrivit en mängd våldsbejakande och rasistiska kommentarer så splittrades lokalavdelningen i två läger. I måndags lämnade ordföranden Uno Johansson alla sina uppdrag för partiet.

Uno Johansson vill inte svara på varför han valt att lämna sina uppdrag för Sverigedemokraterna. Men i Sverigedemokraterna i Hörby har det blossat upp en konflikt efter att den dåvarande kommunpolitikern Ronny Esbjörnssons skrivit våldsbejakande och rasistiska kommentarer på nätet. Bland annat skrev Esbjörnsson att det borde vara skottpengar på statsminister Fredrik Reinfeldt och migrationsministern Tobias Billström.

– Johansson stödde ju Ronny Esbjörnssons olämpliga kommentarer på Avpixlat och samarbetet i gruppen har inte varit som det borde, säger Roy Nilsson, kommunpolitiker för partiet i Hörby.

Esbjörnssons kommentarer fördömdes av partiledningen, men Sverigedemokraternas lokala styrelse i Hörby ansåg inte att uttalandena var så anmärkningsvärda. Uno Johansson, som vid tidpunkten var ordförande i styrelsen, sa bland annat att Ronny Esbjörnsson "inte menade något illa alls med hoten". Kommunpolitikern och Sverigedemokraternas gruppledare Gerty Holst ska ha sagt till Skånskan att det blivit en höna av en fjäder av Esbjörnssons kommentarer och att han fortfarande har styrelsens förtroende. Ett uttalande som hon nu dementerar.

– Orden är tagna ur sitt sammanhang. Det jag sa var att jag inte ville kommentera saken för då gör ni en höna av en fjäder, säger Holst.

Holst lägger istället all skuld på Uno Johansson som hon hävdar sett till att Esbjörnsson suttit kvar i den lokala partistyrelsen. Hon får medhåll av kommunpolitikern Roy Nilsson som säger att han reagerat på Johanssons uttalande i medier och att han nu ser fram emot att kunna följa partilinjen.

– Jag tycker det var olämpligt att han stödde Esbjörnssons kommentarer, säger Roy Nilsson.

Även Gerty Holst välkomnar Johanssons avgång:

– Nu när Johansson och Esbjörnsson slutat, hoppas jag det blir lugnt. Johansson bestämde sig plötsligt för att sluta för att han inte gillade dem som vi nominerade till olika förtroendeuppdrag i kommunen. Han tror att han kan bestämma allt, säger Holst.

Uno Johansson slår ifrån sig kritiken och menar att det inte alls är han som sett till att Esbjörnsson kunnat få sitta kvar i styrelsen.

– Det är skitsnack. Vi har inte ens diskuterat Esbjörnsson. Jag vill egentligen inte ge mig in i det här. Men de är politiskt inkompetenta och har ingen social kompetens. De vet inte vad de sysslar med, säger Johansson.

Johansson vill dock inte förklara varför han valt att lämna sina uppdrag i kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna fick efter valet fem mandat i Hörby. Esbjörnsson och Johansson har lämnat efter sig två tomma stolar i kommunfullmäktige. Det är ännu oklart om det finns någon ersättare för Johansson.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA