Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

"Billström bör snarast elimineras från vårt land djävla
landsförrädare", lyder en kommentar från konto i Ronny Esbjörnsson namn på Avpixlats kommentarsfält för ett par månader sedan.

I ett annat inlägg på sajten som skrivits från samma konto står står det:

"Den fege Reinfeldt med stolpskottet Billström kommer nog inte att säga ett endaste ord för det var bara en svensk och han får väl skylla sig själv om han gick ivägen för våra berikare. Det skulle vara skott.engar på fan.kapen (sic)".

Ronny Esbjörnsson sitter i Hörbys kommunfullmäktige och är viceordförande i den lokala styrelsen. Från kontot i hans namn har det på Avpixlat skrivits ett 40-tal grovt rasistiska kommenterar, varav flera uppmanar till våld.

"Ni skulle slagit han sönder och samman och inte ringt polisen, och starta medborgargarde det behövs här nu multi kulti skall ta över", kommenterades från kontot förra veckan i anslutning till en artikel på Avpixlat.

I anslutning till en artikel av Avpixlat med rubriken "Äta fläskkött diskriminering" liknades för sju månader sedan muslimer med grisar, också det inlägget kom från samma konto.

"Muslimer äter inte sina släktingar de har för starka band mellan sig".

Det är ett av otaliga exempel på kommentarer som hetsar mot muslimer. Från kontot i Esbjörnssons namn föreslås bland annat i en annan kommentar på Avpixlat om kvinnor i slöja att: "Det skulle vara spöstraff för avskummet även här". En kommentar från förra månaden handlar om invandrare;

"Ja man ser dom tydliga släktdragen. Tråkigt för schimpanser att ha sådana släktingar".

I anslutning till en artikel om ett köpcenter som drabbats av många stölder spekuleras det från kontot om vilka som kan ligga bakom:

"Mycket märkligt det måste vara romer för det ligger i deras natur att sno och råna andra".

I kommentar efter kommentar har det från kontot vräkts ut rasism. Skolor för enbart "etniska svenskar" föreslås. Det föreslås till och med att kriminella gäng ska bilda vaktbolag.

"Hör av er till HA eller Bandidos de ställer nog hjärna upp de kan kanske starta ett vaktbolag."

När Expo Idag når Ronny Esbjörnsson i hans hem vill han inte säga vem han är eller om han står bakom kommentarerna, utan han sätter sig i en bil och lämnar hastigt platsen. Expo Idag får dock bekräftat från säkra källor att det var Esbjörnsson som hastigt lämnade platsen utan att vilja kommentera vad som skrivits på Avpixlat i hans namn.

Ronny Esbjörnssons skulle inte vara den första som på internet skrivit förnedrande kommentarer om invandrare. Den senaste tiden har flera sverigedemokratiska lokalpolitiker uttryckt sig rasistiskt. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar trots det att partiet inte har några problem med rasism. Han menar att det handlar om enskilda fall och att det är en naturligt för ett parti som är "nytt" och snabbt växande att drabbas av personer som för sin egen "agenda" och inte partiets.

Ämnen i artikeln