110115_jomshof_464.jpg

Richard Jomshof säger till Expo.se att han provoceras av alla som ser profeten Muhammed som ett föredöme. Foto Expo.

SD-riksdagsledamot: Islam ett värre hot än nazism

Publicerad 2012-04-17

Två dagar innan rättegången mot Anders Behring Breivik inleddes i Oslo publicerade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Richard Jomshof blogginlägget "Muslimer med mål att ta över Europa". I det utmålar han islam som ett långt värre hot än nazism.

"För mig är det jag ser ingen större nyhet, men jag vet att det finns många som ännu inte förstår vilken fara islam(ismen) utgör för inte bara Västvärlden, utan för hela världen, ett hot långt värre än såväl nationalsocialism som kommunism. Jag vet att det finns många som låter sig luras av medias och övriga partiers lögner om islam", skriver Jomshof.

Till Expo.se säger Jomshof att nazism eller kommunism inte längre utgör ett hot mot stater. Något som han hävdar att islam gör. Men Jomshof uttrycker även att islam som "ideologi" är värre än den nazistiska.

– Den har en religiös aspekt, det är inte bara en politisk rörelse, utan det är också en religion. Det gör den betydligt farligare, säger han.

Är vi i en situation i Sverige där muslimer planerar att bygga upp koncentrationsläger och begå ett folkmord?

– Jag ser framför allt hotet mot det sekulära samhället, demokratin och jämställdheten i västvärlden. Det är där hotet ligger, säger Jomshof.

Richard Jomshofs blogginlägg bygger på en dokumentärfilm om det Muslimska Brödraskapet. Men Jomshof menar att islam är ett problem i grunden "enda tills den genomgår en upplysning så som kristendomen har gjort".

– Det klart det är ett problem om man ser grundaren Muhammed som en förebild. Problemet är att människor, inte bara imamer utan även många vanliga muslimer menar att Muhammed var ett föredöme. Det kan inte jag förstå, jag skulle bli lika provocerad om någon sa till mig att Pol Pot var ett föredöme. Det är klart jag blir provocerad, det blir väl alla sunda normala människor. Muhammed var en simpel krigsherre.

Richard Jomshof är inte ensam i Sverigedemokraterna om att beskriva islam och muslimer som ett hot mot västvärlden. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson beskrev i Ekots lördagsintervju muslimer som "kulturbärare" och ett hot mot den svenska kulturen och samhället. För Åkesson handlar det om en "ödesfråga".

Kort efter Breiviks terrordåd förra sommaren hamnade Jomshof i blåsväder efter att han angivit det mångkulturella samhället som en anledning till Breiviks terrordåd.

"Ett splittrat mångkulturellt samhälle fungerar inte utan ett samhälle måste bygga på gemenskap. Jag tror att det är en viktig förklaring. Grupper ställs mot grupper, sa Richard Jomshof till Blekinge Läns tidning.
Daniel Vergara

Det här är Nya Tider

Den högerextrema tidningen Nya Tider har hamnat strålkastarljuset sedan tidningen stoppats från på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Tidningen är djupt förankrad i den rasideologiska miljön och har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen.

Dödshotad av Gyllene gryning - nu utvisas journalisten Niko Ago

Hotas av nazister. Niko Ago lever under dödshot efter att granskat det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning. Han har från Oktober 2013 till juni 2015 haft en fristad i Sverige med hjälp av ett stipendium för hotade journalister från Landstigets Dalarna. Nu nekar Sverige honom asyl.

Myteri i Soldiers of Odin efter nazistskandal

Det har utbrutit storbråk inför en fest i Skaraborg med Soldiers of Odin-anhängare från hela landet. Ledningen har uteslutit lokalavdelningen som vägrar lyda. "Glöm det du får komma hit din jävla tönt ta tröjorna ifrån oss!!! Prova med det", skriver ledaren i Skaraborg till ledaren i Sverige.