sdpol stellan bojerud

Den nyligen tillträdde riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Stellan Bojerud menar att IQ-skillnader i olika invandrargrupper kan förklara vissa "samhällsfenomen". Foto Expo.

SD-riksdagsledamot sprider rasteorier

Publicerad 2012-10-23

Stellan Bojerud, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna sprider uppgifter om påstådda skillnader i olika invandrargruppers IQ. Bojerud spekulerar även i att IQ- skillnader kan förklara "vissa samhällsfenomen".

"Enligt vetenskaplig forskning så har flera av våra viktigaste invandrargrupper avsevärt lägre IQ än det svenska genomsnittet. Vilket kanske är förklaringen till åtskilliga nya samhällsfenomen", skriver Stellan Bojerud på sin blogg under rubriken "rasism?".

Stellan Bojerud listar flera invandrargruppers påstådda IQ. Siffrorna härstammar från Richard Lynn, professor vid University of Ulster på Irland. Lynn menar att intelligensen skiljer sig mellan olika raser och kön. Han sitter i styrelsen för Pioneer Fund, en stiftelse som den antirasistiska människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center listar som en hatgrupp. Stiftelsen bildades 1937 med syfte att "förbättra den vita rasen".

Stellan Bojerud skriver att Lynns forskningen är "lätt suspekt" då han tror att IQ är knutet till individ och inte etnicitet. När Expo Idag frågar Bojerud vad det finns för intresse i Richard Lynns rasforskning svarar han:

– Om det är som professorn påstår så kan det förklara en del fenomen.

Vadå för fenomen?

– De tänker jag inte gå in på. Jag vill inte ställa till någon oreda. Jag vill inte uttala mig mer om det, säger Stellan Bojerud.

Varför publicerade du undersökningen?

– Jag tyckte det var en intressant utredning, men jag har svårt att tro på den. Jag minns inte varför jag valde att publicera den, säger Bojerud.

Tidigare har den antirasistiska sajten Inte rasist men publicerat inlägg som Bojerud skrivit på en nazistsajt kopplad till Svenskarnas parti. Där hävdar Bojerud att "Thailändare snabbt blir berusade och ofta våldsbenägna". Kommentaren skrevs i anslutning till en artikel på nazistsajten om en Sverigedemokrat som fått sitt öga utstucket av sin dåvarande thailändska flickvän.

– Jag reagerade på att artikeln var osympatiskt skriven. Det var en tragedi för den drabbade och hon som hamnade i fängelse, säger Bojerud till Expo Idag.

Stellan Bojerud säger vidare att han enbart kommenterat thailändares "bristande förmåga att tåla alkohol", men lägger till att våldsbenägenheten är individuell.

Bojerud har på olika sajter upprepade gånger hävdat att det finns en koppling mellan människors beteende och etnicitet.

"Indonesier är asiater och som sådana vanligtvis fredligt sinnade. MENA-muslimer är av ett helt annat slag." skrev Bojerud för ett par månader sedan i anslutning till en artikel på den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Stellan Bojerud tillträde nyligen posten som riksdagsledamot efter William Petzäll.
Daniel Vergara

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA