Serbiska ultranationalister utanför parlamentet

Publicerad 2012-05-07

Det ultranationalistiska Serbiens radikala parti som leds av den krigsbrottsåtalade Vojislav Seselj ser ut att ha förlorat sin representation i parlamentet. Det visar preliminära siffror från söndagens val i Serbien.

Serbiens radikala parti, SRS, var länge landets enskilt största parti. Men enligt siffror som nyhetssajten B92 presenterat så fick partiet bara runt 4,5 procent av rösterna i söndagens parlamentsval, rapporterar TT.

Mycket tyder på att landet kommer att ledas av de två största partierna: det socialdemokratiska och västinriktade Demokratiska partiet, DS, och konservativa Serbiens progressiva parti, SNS, tillsammans med något av de mindre partierna.

När 80 procent av rösterna var räknade hade SNS fått 24,1 procent av väljarstödet, DS 22,4, 14.4 för Serbiens socialistparti, Serbiens demokratiska parti 6,9, Liberaldemokraterna 6,6 och Serbiens enade regioner 5,3, rapporterar TT.

Parallellt med parlamentsvalet hölls en första valomgång till presidentämbetet. I en avgörande omgång den 20 maj kommer nuvarande presidenten Boris Tadic (DS) att möta partiledaren för SNS, Tomislav Nikolic.
De preliminära siffrorna visar att Tadic fick 25,4 procent mot 25,2 för Nikolic.

De båda kandidaterna har beskrivits som varandras motsatser. Tadic deltog aktivt i kampen mot den tidigare presidenten Slobodan Milosevic. Nikolic å sin sida har länge varit en förgrundsfigur inom den nationalistiska miljön. Han har under senare år tonat ned den retoriken och förespråkar ett EU-inträde för Serbien. Men inträdet förutsätter att EU inte erkänner Kosovo som en egen stat.

– Vi vill gå med i EU. Där finns projekt, jobb och investeringar för oss. Men om de säger att "ni kan gå med, men Kosovo är inte ert" - då så, tack och adjö, förklarade han under valkampanjen, rapporterar TT.
Anders Dalsbro

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.