Serbiska ultranationalister utanför parlamentet

Publicerad 2012-05-07

Det ultranationalistiska Serbiens radikala parti som leds av den krigsbrottsåtalade Vojislav Seselj ser ut att ha förlorat sin representation i parlamentet. Det visar preliminära siffror från söndagens val i Serbien.

Serbiens radikala parti, SRS, var länge landets enskilt största parti. Men enligt siffror som nyhetssajten B92 presenterat så fick partiet bara runt 4,5 procent av rösterna i söndagens parlamentsval, rapporterar TT.

Mycket tyder på att landet kommer att ledas av de två största partierna: det socialdemokratiska och västinriktade Demokratiska partiet, DS, och konservativa Serbiens progressiva parti, SNS, tillsammans med något av de mindre partierna.

När 80 procent av rösterna var räknade hade SNS fått 24,1 procent av väljarstödet, DS 22,4, 14.4 för Serbiens socialistparti, Serbiens demokratiska parti 6,9, Liberaldemokraterna 6,6 och Serbiens enade regioner 5,3, rapporterar TT.

Parallellt med parlamentsvalet hölls en första valomgång till presidentämbetet. I en avgörande omgång den 20 maj kommer nuvarande presidenten Boris Tadic (DS) att möta partiledaren för SNS, Tomislav Nikolic.
De preliminära siffrorna visar att Tadic fick 25,4 procent mot 25,2 för Nikolic.

De båda kandidaterna har beskrivits som varandras motsatser. Tadic deltog aktivt i kampen mot den tidigare presidenten Slobodan Milosevic. Nikolic å sin sida har länge varit en förgrundsfigur inom den nationalistiska miljön. Han har under senare år tonat ned den retoriken och förespråkar ett EU-inträde för Serbien. Men inträdet förutsätter att EU inte erkänner Kosovo som en egen stat.

– Vi vill gå med i EU. Där finns projekt, jobb och investeringar för oss. Men om de säger att "ni kan gå med, men Kosovo är inte ert" - då så, tack och adjö, förklarade han under valkampanjen, rapporterar TT.
Anders Dalsbro

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA