Serbiska ultranationalister utanför parlamentet

Publicerad 2012-05-07

Det ultranationalistiska Serbiens radikala parti som leds av den krigsbrottsåtalade Vojislav Seselj ser ut att ha förlorat sin representation i parlamentet. Det visar preliminära siffror från söndagens val i Serbien.

Serbiens radikala parti, SRS, var länge landets enskilt största parti. Men enligt siffror som nyhetssajten B92 presenterat så fick partiet bara runt 4,5 procent av rösterna i söndagens parlamentsval, rapporterar TT.

Mycket tyder på att landet kommer att ledas av de två största partierna: det socialdemokratiska och västinriktade Demokratiska partiet, DS, och konservativa Serbiens progressiva parti, SNS, tillsammans med något av de mindre partierna.

När 80 procent av rösterna var räknade hade SNS fått 24,1 procent av väljarstödet, DS 22,4, 14.4 för Serbiens socialistparti, Serbiens demokratiska parti 6,9, Liberaldemokraterna 6,6 och Serbiens enade regioner 5,3, rapporterar TT.

Parallellt med parlamentsvalet hölls en första valomgång till presidentämbetet. I en avgörande omgång den 20 maj kommer nuvarande presidenten Boris Tadic (DS) att möta partiledaren för SNS, Tomislav Nikolic.
De preliminära siffrorna visar att Tadic fick 25,4 procent mot 25,2 för Nikolic.

De båda kandidaterna har beskrivits som varandras motsatser. Tadic deltog aktivt i kampen mot den tidigare presidenten Slobodan Milosevic. Nikolic å sin sida har länge varit en förgrundsfigur inom den nationalistiska miljön. Han har under senare år tonat ned den retoriken och förespråkar ett EU-inträde för Serbien. Men inträdet förutsätter att EU inte erkänner Kosovo som en egen stat.

– Vi vill gå med i EU. Där finns projekt, jobb och investeringar för oss. Men om de säger att "ni kan gå med, men Kosovo är inte ert" - då så, tack och adjö, förklarade han under valkampanjen, rapporterar TT.
Anders Dalsbro

Visselblåsaren: Forskare med kopplingar till Ryssland sålde 50 miljoner Facebook-profiler till Trumps konsulter

Möjliggjorde politisk manipulation. Datafirman Cambridge Analytica, som spelade en nyckelroll i Brexit och Trumps valseger, har stängts av från Facebook efter vittnesmål från visselblåsare.

Här är aktörerna som sprider sitt hat på Youtube

Hatet på Youtube. Samtliga centrala aktörer inom den svenska vit makt-miljön använder Youtube för att nå ut med sin propaganda. De tio kanaler Expo tittat på har haft över 43 miljoner visningar.

Antimuslimsk organisations konto på Facebook stängts ned

Högerextremt konto stoppas. Facebook stänger ned sidor kopplade till den högerextrema och antimuslimska organisationen Britain First.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA