Tjeckiens utrikesminister kritiseras efter uttalande om romer

Publicerad 2012-02-02

Tjeckiens utrikesminister Karl Schwarzenberg sa i en TV-intervju att det vore en bra idé att flytta romerna till ett eget land om det vore möjligt. Uttalandet fördöms av presidenten Václav Klaus.

I en intervju i det tjeckiska TV-programmet Fakta Barbory Tachecí på måndagen fick Schwarzenberg frågan om vad han tycker om affärsmannen Tomio Okamuras förslag att den romska befolkningen skulle få ett eget land så att de inte längre "besvärar folk här".

"Om man kunde hitta en lösning mot ondskan skulle det vara bra (…) Men vart skulle det vara, om Mr Okamura vet någon plats i världen som frivilligt levererar en livskraftig stat, så är det en intressant ide, svarade Schwarzenberg.

Václav Klaus fördömde Schwarzenberg och sa att han skadar landets rykte i en intervju av den tjeckiska tidningen The daily právo.

"Jag kan inte ursäkta Mr Schwarzenbergs uttalande under några omständigheter."

Karl Schwarzenbergs parti TOP 09 hävdar i ett pressmeddelande att uttalandet var ironiskt menat, rapporterar Romea.cz.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro