Tjeckiens utrikesminister kritiseras efter uttalande om romer

Publicerad 2012-02-02

Tjeckiens utrikesminister Karl Schwarzenberg sa i en TV-intervju att det vore en bra idé att flytta romerna till ett eget land om det vore möjligt. Uttalandet fördöms av presidenten Václav Klaus.

I en intervju i det tjeckiska TV-programmet Fakta Barbory Tachecí på måndagen fick Schwarzenberg frågan om vad han tycker om affärsmannen Tomio Okamuras förslag att den romska befolkningen skulle få ett eget land så att de inte längre "besvärar folk här".

"Om man kunde hitta en lösning mot ondskan skulle det vara bra (…) Men vart skulle det vara, om Mr Okamura vet någon plats i världen som frivilligt levererar en livskraftig stat, så är det en intressant ide, svarade Schwarzenberg.

Václav Klaus fördömde Schwarzenberg och sa att han skadar landets rykte i en intervju av den tjeckiska tidningen The daily právo.

"Jag kan inte ursäkta Mr Schwarzenbergs uttalande under några omständigheter."

Karl Schwarzenbergs parti TOP 09 hävdar i ett pressmeddelande att uttalandet var ironiskt menat, rapporterar Romea.cz.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA