Tjeckiens utrikesminister kritiseras efter uttalande om romer

Publicerad 2012-02-02

Tjeckiens utrikesminister Karl Schwarzenberg sa i en TV-intervju att det vore en bra idé att flytta romerna till ett eget land om det vore möjligt. Uttalandet fördöms av presidenten Václav Klaus.

I en intervju i det tjeckiska TV-programmet Fakta Barbory Tachecí på måndagen fick Schwarzenberg frågan om vad han tycker om affärsmannen Tomio Okamuras förslag att den romska befolkningen skulle få ett eget land så att de inte längre "besvärar folk här".

"Om man kunde hitta en lösning mot ondskan skulle det vara bra (…) Men vart skulle det vara, om Mr Okamura vet någon plats i världen som frivilligt levererar en livskraftig stat, så är det en intressant ide, svarade Schwarzenberg.

Václav Klaus fördömde Schwarzenberg och sa att han skadar landets rykte i en intervju av den tjeckiska tidningen The daily právo.

"Jag kan inte ursäkta Mr Schwarzenbergs uttalande under några omständigheter."

Karl Schwarzenbergs parti TOP 09 hävdar i ett pressmeddelande att uttalandet var ironiskt menat, rapporterar Romea.cz.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA