120307_sd_kvinnor_464_01.jpg

Representanterna från Sverigedemokraternas kvinnoförbund Therese Borg och Carina Herrstedt lanserade på onsdagen en kampanjfilm mot hedersvåldet. Foto Expo

SD vill debattera hedersvåld - saknar åtgärder

Publicerad 2012-03-07

På onsdagen lanserade Sverigedemokraternas kvinnoförbund en kampanjfilm. Med filmen vill kvinnoförbundet inför internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksamma hedersvåldet som det menar tystas ner i samhället. Några idéer eller satsningar för att komma till rätta med hedersproblemet levererades dock inte.

- Vi kommer senare med ett åtgärdsprogram där vi lyfter fram förslag. Jag vill inte gå in på några detaljer nu. Vi tycker att människor som utsätts för hedersvåld ska få hjälp första gången de söker hjälp hos socialtjänsten. Mer specifik vill jag inte vara, säger Carina Herrstedt som är ordförande för SD-Kvinnor.

I SD-kvinnors kampanjfilm illustreras hedersvåld med en grov misshandel av en ung kvinna. Filmen avslutas med att en blond kvinna städar upp blodet. Till scenerna flyter texter som en kvinnlig röst läser upp. "Tänk om det är så att tolerans i själva verket är naivitet" och "tänk om kultur dödar" är exempel på budskap i filmen.

Med kampanjfilmen uppger Carina Herrstedt att SD-kvinnor vill lyfta debatten om hedersvåld som de menar har tystats ner. De som säger sig kämpa hårdast för kvinnor är ofta de som sviker. Antingen negligerar de eller förnekar de hedersproblemet anser SD-kvinnors pressekreterare Therese Borg.

Hedersvåldet är det största jämställdhetsproblemet i samhället menar SD-kvinnor. Däremot har varken Herrstedt eller Borg några konkreta förslag på hur de vill ta tag i problemet. På frågan om de eftersträvar att det bör satsas mer pengar för att hjälpa utsatta kvinnor kan SD-kvinnor inte ge något svar.

- Vi vill lyfta frågan. Idag debatteras den bara av ett fåtal. Man pratar om kvotering, lika löner och genus i stället för hedersvåldet, säger Herrstedt.

SD-kvinnor anser inte att hedersförtryck i hemlandet skall vara ett skäl till uppehållstillstånd i Sverige. Kvinnor som utsätts för hedersvåld och som redan är i Sverige kan dock ha skäl att få stanna om det leder till att hedersvåldet upphör.

Therese Borg menar att hedersvåld inte existerar i det svenska majoritetssamhället. Hon betraktar inte det våldet mot kvinnor som hedersrelaterat. Hedersvåldet finns endast i invandrargrupperna anser hon.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA