Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas nya reklamfilm har väckt uppmärksamhet redan innan den visats. Flera medier har rapporterat om partiets försök att hitta skådespelare. Nu berättar två av skådespelarna som varit inblandade i projektet att de känner sig lurade av producenterna till filmen.

- Efter inspelningen låg jag och stirrade upp i taket. Jag har varit med och spelat in rasistpropaganda, säger Peter som valt att hoppa av filmen.

Sverigedemokraterna har bland annat tagit hjälp av en Jakob Bergman för att producera filmen. Han har i sin tur sökt efter skådespelare via sajten Filmcafé. Enligt Therese Borg, pressansvarig för SD-kvinnor, har det framgått tydligt i annonseringen att det var Sverigedemokraterna som låg bakom filmen. Men de två skådespelare som Expo.se varit i kontakt med fick en annan uppfattning.

– Jag fick reda på att vi skulle spela in en parodi på genus- och feministdebatten och att jag skulle spela man i ett medelålders par som städade, säger Peter.

Scenen som spelades in handlade enligt Peter om ett "helylle" svenskt kärlekspar i 50-tals klädsel som skulle städa bort blod från en plats där ett hedersmord begåtts.

– De berättade ingenting och jag fick inget manus om att jag skulle städa upp blod från ett hedersmord. Det är ju vidrigt, säger Peter, som egentligen heter något annat.

Peter säger att han först på inspelningen fick reda på vilka som var uppdragsgivare. Efter det valde han att hoppa av.

Maria, som även hon svarat på en annons på Filmcafé, känner sig också förd bakom ljuset av Sverigedemokraterna. Inför inspelningen frågade hon i ett mejl till Jakob Bergman exakt vad filmprojektet rörde sig om.

"Filmen är som sagt en kort reklamsnutt som kommer att visas på webben i samband med en kampanj som rör jämställdhet, och som drar igång 8/3, på internationella kvinnodagen. Din roll i filmen är att spela kvinnan i ett par som diskuterar jämställdhet" svarade Bergman.

Även Maria, som också hon vill vara anonym, hoppade av projektet efter att hon först på inspelningen fått reda på vilka som ligger bakom filmen.

Ordföranden för Sverigedemokratisk ungdom Syd Chang Frick, som uppger att han är producent för filmen, menar att de inte kan ta något ansvar för om någon missat vem uppdragsgivaren till reklamfilmen är.
­
- Det stod i annonsen att vi gjorde en reklamfilm för SD-kvinnor. Vi kan inte vara mer tydliga än så.

Chang Frick hävdar även att de har varit tydliga med vem som varit uppdragsgivare under inspelningen.

Therese Borg som är pressansvarig för SD-kvinnor säger till Expo.se att hon inte vet hur det sett ut när produktionsbolaget sökt skådespelare. Hon säger att hon fått det förklarat för sig att det bara funnits en annons ute och att det i den framgått att det rört sig om en reklamfilm för SD-kvinnor. Hon menar att hon inte ens vet vilka som producerar filmen utan att hon har en kontaktperson som hon litar fullständigt på.

Expo har förgäves sökt Jakob Bergman och SD-kvinnors ordförande Carina Herrstedt för en kommentar.