Amazon sparkar nazistvakter

Publicerad 2013-02-20

E-handelsjätten Amazon har sagt upp sitt kontrakt med det nazistanstrukna vaktbolaget HESS i Tyskland. Det meddelades efter att en tysk dokumentärfilm visat hur företagets vakter trakasserat utländska säsongsarbetare.

– Som en ansvarstagande arbetsgivare har Amazon ingen tolerans för diskriminering och hotelser och vi förväntar oss detsamma från varje företag vi arbetar med, sa en företrädare från Amazon till Financial Times på tisdagen.

Dokumentärfilmen, som sändes i den tyska tv-kanalen ARD, visar hur vakter från bolaget Hensel European Security Services, HESS, systematiskt kontrollerade de utländska arbetarnas sovrum och kök. I dokumentären framkommer det att många av dem som bevakades av vakterna känt sig rädda, skriver The Independent.

Vakterna var klädda i svarta uniformer och kängor och ska ha uppträtt hotfullt mot såväl arbetarna som teamet bakom dokumentärfilmen. Enligt dokumentären anspelar namnet HESS direkt på Adolf Hitlers ställföreträdare under andra världskriget, Rudolf Hess. Enligt filmen är ägaren till HESS en dömd nazist som rör sig i huligankretsar.

I samband med HESS-affären har Amazon själva kommit att kritiseras för hur säsongsarbetarna behandlas. Arbetarna ska ha fått mindre lön än de blivit lovade och haft otrygga arbetsförhållanden. Amazon är världens största e-handelsbolag och har 7 000 anställda i Tyskland
Robin Folkö

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA