Amazon sparkar nazistvakter

Publicerad 2013-02-20

E-handelsjätten Amazon har sagt upp sitt kontrakt med det nazistanstrukna vaktbolaget HESS i Tyskland. Det meddelades efter att en tysk dokumentärfilm visat hur företagets vakter trakasserat utländska säsongsarbetare.

– Som en ansvarstagande arbetsgivare har Amazon ingen tolerans för diskriminering och hotelser och vi förväntar oss detsamma från varje företag vi arbetar med, sa en företrädare från Amazon till Financial Times på tisdagen.

Dokumentärfilmen, som sändes i den tyska tv-kanalen ARD, visar hur vakter från bolaget Hensel European Security Services, HESS, systematiskt kontrollerade de utländska arbetarnas sovrum och kök. I dokumentären framkommer det att många av dem som bevakades av vakterna känt sig rädda, skriver The Independent.

Vakterna var klädda i svarta uniformer och kängor och ska ha uppträtt hotfullt mot såväl arbetarna som teamet bakom dokumentärfilmen. Enligt dokumentären anspelar namnet HESS direkt på Adolf Hitlers ställföreträdare under andra världskriget, Rudolf Hess. Enligt filmen är ägaren till HESS en dömd nazist som rör sig i huligankretsar.

I samband med HESS-affären har Amazon själva kommit att kritiseras för hur säsongsarbetarna behandlas. Arbetarna ska ha fått mindre lön än de blivit lovade och haft otrygga arbetsförhållanden. Amazon är världens största e-handelsbolag och har 7 000 anställda i Tyskland
Robin Folkö

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA