Amazon sparkar nazistvakter

Publicerad 2013-02-20

E-handelsjätten Amazon har sagt upp sitt kontrakt med det nazistanstrukna vaktbolaget HESS i Tyskland. Det meddelades efter att en tysk dokumentärfilm visat hur företagets vakter trakasserat utländska säsongsarbetare.

– Som en ansvarstagande arbetsgivare har Amazon ingen tolerans för diskriminering och hotelser och vi förväntar oss detsamma från varje företag vi arbetar med, sa en företrädare från Amazon till Financial Times på tisdagen.

Dokumentärfilmen, som sändes i den tyska tv-kanalen ARD, visar hur vakter från bolaget Hensel European Security Services, HESS, systematiskt kontrollerade de utländska arbetarnas sovrum och kök. I dokumentären framkommer det att många av dem som bevakades av vakterna känt sig rädda, skriver The Independent.

Vakterna var klädda i svarta uniformer och kängor och ska ha uppträtt hotfullt mot såväl arbetarna som teamet bakom dokumentärfilmen. Enligt dokumentären anspelar namnet HESS direkt på Adolf Hitlers ställföreträdare under andra världskriget, Rudolf Hess. Enligt filmen är ägaren till HESS en dömd nazist som rör sig i huligankretsar.

I samband med HESS-affären har Amazon själva kommit att kritiseras för hur säsongsarbetarna behandlas. Arbetarna ska ha fått mindre lön än de blivit lovade och haft otrygga arbetsförhållanden. Amazon är världens största e-handelsbolag och har 7 000 anställda i Tyskland
Robin Folkö

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro