Antirasistisk sajt nedstängd efter attacker

Publicerad 2013-11-11

Den antirasistiska sajten Inte rasist men har legat nere sedan i fredagskväll efter att utsatts av överbelastningsattacker. Henrik Johansson på sajten kopplar attacken till dess bevakning av sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söders påståenden i SVT-Debatt.

– Attackerna startade efter att vi publicerat en artikel där vi bemötte Björn Söders lögner i SVT-Debatt. Jag tror inte att man sitter på SD-riks och attackerar vår sajt men det är uppenbart att det är kopplat till vår bevakning av Sverigedemokraterna, säger Henrik Johansson på Inte rasist men till Expo Idag.

I torsdags deltog Henrik Johnasson i TV-pogrammet Debatt för att diskutera händelsen på Södermalm förra veckan där Jimmie Åkesson fick en tårta kastad i ansiktet. I programmet deltog även Björn Söder. Dagen efter programmet publicerade Inte rasist men en artikel där de bemötte flera påståenden som Björn Söder framfört.

– Vi publicerade ett inlägg under rubriken Björn Söders lögner. Där tog vi fyra exempel där han hade fel i debatten. Han påstod till exempel att det inte stämde att Sverigedemokraterna i sitt principprogram hävdar att man från att ha varit svensk kan sluta att vara svensk.

I Sverigedemokraternas principprogram står det:

"På samma sätt som den som är född in i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur."

I Debatt hävdade även Björn Söder att Sverigedemokraterna aldrig jämställt muslimer med nazister.

– Där kunde vi visa på att Björn Söder själv uttryckt att muslimer är ett hot på samma nivå som nazismen. Jimmie Åkesson och riksdagsledamoten Richard Jomshof har uttryckt samma sak.

Till Smålandsposten påstod Björn Söder 2010 att islam är det största hotet mot Västvärlden.

"Alla muslimer är förstås inte fundamentalister, men de som inte är det protesterar ju inte. Precis som nazismen bekämpades måste nu islam bekämpas".

Ända sedan Inte rasist men publicerade sitt inlägg med svar till Björn Söder har sajten varit utsatta för överbelastningsattacker.

– På fredags kvällen fick vi höra att vi var attackerade och det bolag som har vår server tvingades att stänga ned den. Under lördagen och söndagen tvingades vi ha servern nedstängd på grund av attacken. Idag skulle vi gå online, men då fick vi 120 000 anvisningar i sekunden direkt. När servern stängdes ned hade vi hanterat 400 gigabyte trafik på några timmar. Det är vad vi brukar snitta på en månad, säger Johansson.

Henrik Johansson uppger att sajten flera gånger varit utsatt för attacker, men aldrig tidigare i den här storleken.

– Det mesta har vårt vanliga skydd klarat av. Vi har aldrig behövt stänga ned den tidigare mer än i några timmar. Det har alltid varit kopplat till inlägg som fått mycket spridning. När något inlägg blivit populärt då har vi blivit attackerade.

– Det är skrämmande att man tystar ned en sajt som bevakar ett riksdagsparti. Vi kommer jobba vidare via Facebook och skriva blogginlägg där för det kan ingen stänga ned. Detta är ett angrepp på demokratin. Det råder yttrandefrihet i Sverige, säger Johansson.

Uppdatering: På tisdagen ligger Inte rasist men uppe på nätet igen. Sajten är dock fortfarande under attack och sajten har flyttat över sin verksamhet till Facebook.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Brexit ger extremhögern blodad tand

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Folkomröstningen i Storbritannien blev en fråga om invandringen. Nu är det upp till EU-vännerna att möta missnöjet med EU med en politik som inte gör invandrare till syndabockar.

Hade 500 kg dynamit hemma – här tågar han med nazister

Dynamithärvan i Falkenberg. Expo kan avslöja att den 41-åring som i vintras dömdes för innehav att halvt ton dynamit deltog i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Borlänge på första maj.

Hatet i rampljuset

UR TIDSKRIFTEN EXPO. Donald Trump har förändrat spelplanen för USA:s radikala nationalistgrupper. Deras idéer har flyttat från obskyra forum till mainstreamdebatten. Och kanske snart även till vita huset. Läs ett utdrag Martin Gelins text ur senaste numret av Expo som finns i butik i dag.