Avgår från SD-styrelse efter nazistmejl

Publicerad 2013-06-05

Ove Karlsson, andre viceordförande i Sverigedemokraterna Tyresö, lämnar sina uppdrag efter Expo Idags avslöjande att han skrivit flera mejl där han hänvisat till och hyllat nazism. Ett mejl till den nu uteslutna gruppledaren i Västra Götaland Patrik Ehn avslutade han med "Heil Hitler".

På onsdagen publicerade Sverigedemokraterna i Tyresö på sin hemsida ett meddelande där det står att: "I och med att Ove själv valt att lämna styrelsen och sina uppdrag är saken nu utagerad."

Sverigedemokraternas lokalavdelning publicerade också ett brev från Ove Karlsson som även skickats till Expo Idag. I det skriver han att han utsatts för ett karaktärsmord:

"Jag är en person som älskar film, teater, musik och har ambitioner att försörja mig på detta. Jag uttrycker mig därför ofta som en sagoberättare i mail till vänner och bekanta. Jag älskar det svulstiga, hämningslösa men det är ej ett politiskt ställningstagande som ni påstår." och "Ni har placerat mailen utanför sin kontext vilket får det att verka värre än det är."

I mejl som Expo Idag avslöjat och som är skrivna av Karlsson mellan 2005 och 2007 stod det bland annat:

"Den rena obesudlade Nationalsocialistiska tanken kräver ett möte! Förtryck från chefer, niggers på stan, regering och dess servila tjänare kräver att vi träffas och visar åtminstone oss själva att det finns en Nationalsocialistisk opinion", mejlet skickades 2006.

I mejlet till Patrik Ehn från 2005 som han avslutade med "Heil Hitler", skrev han om FN:

"Denna organisation godkändes inte av det Tredje Riket och därför kan vi ej heller den 8 maj 2005 skriva något i SD:s skrifter som hänvisar till denna brottsliga förening.".

Expo Idag har sökt ordföranden i SD-Tyresö, Per Carlberg, och Ove Karlsson för en kommentar.
Daniel Vergara

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.