Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Expo Idag skrev 2010 om mejlkonversationen från maj 2005 mellan Karlsson och Ehn. Konversationen handlade om FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som SD:s riksårsmöte tagit ställning för. Karlsson beklagar sig över beslutet, som även Ehn stod bakom.

Han skrev:

"Denna organisation godkändes inte av det Tredje Riket och därför kan vi ej heller den 8 maj 2005 skriva något i SD:s skrifter som hänvisar till denna brottsliga förening."

Karlsson avslutade mailet med "Heil Hitler".

Patrik Ehn, till synes oberörd av Hitlerhälsningen, svarade:

"Hehehe… Jag skyller på tillfällig sinnesförvirring pga lågt blodsocker"

Ehn avslutade mejlet:

"Kamp hell!
Herr Strasser"

Gregor Strasser var en framstående medlem i det tyska nazistpartiet. Han mördades i de långa knivarnas natt 1934 då Hitler dödade flera av sina kritiker och rivaler inom de egna leden.

Patrik Ehn blev tidigare i år utesluten ur Sverigedemokraterna. Mailväxlingen med Ove Karlsson var ett av skälen som angavs av medlemsutskottet för uteslutningen.

Flera nazistiska mejl

Expo Idag kan nu visa flera mejl som Karlsson skrivit till olika personer där han hänvisat till nazism och uttryckt sig antisemitiskt. I ett mejl från 2007 beskriver han riksdagsledamoten Kent Ekeroth och hans bror Ted Ekeroth som är kommunpolitiker i Lund i antisemitiska ordalag.

"Inom SD så är det turbulent då Åkesson, Söder, Jomshof, Karlsson och de nya stjärnorna i partiet tvillingarna Ekeroth styr och ställer på ett sätt som är helt oacceptabelt. Ekerotharna är sionister och Ted fick ett pris av någon internationell sionistisk organisation för sina stora insatser för den judiska saken."

Mejlet avlutades:

"Heil Hitler"

I ett mejl från 2006 skrev Ove Karlsson:

"den rena obesudlade Nationalsocialistiska tanken kräver ett möte! Förtryck från chefer, niggers på stan, regering och dess servila tjänare kräver att vi träffas och visar åtminstone oss själva att det finns en Nationalsocialistisk opinion"

Kupp mot partiledningen

Samma år skriver Karlsson om en planerad kupp mot Sverigedemokraternas ledning på partiets riksårsmöte.

"Kan bli spännande då en kupp är arrangerad för att få bort Björn Söder och hans finniga studentkamrater i skåne som ockuperat SD under ett år, under det året har de hunnit utesluta en hel hög med schyssta människor med hänvisning till att de varit med i NRP (Nordiska rikspartiet, red,anm,) för 20 år sedan eller att de i något sammanhang hävdat att förintelsen är en av judar fabricerad lögnhistoria."

Ove Karlsson sitter i dag som andre vice ordförande i SD:s lokalförening i Tyresö. Jimmie Åkesson pressekreterare Linus Bylund uppger att han inte känt till Ove Karlssons mejl.

– Du förstår väl att om jag hade sett breven där han skriver Heil Hitler så hade han inte längre varit med i partiet. Det låter otroligt illa, säger han.

Har Karlsson obemärkt kunnat ha haft de här åsikterna?

– Nu är det så här att den personen inte på något sätt haft någon position som jag känner till.

Han sitter i Tyresös styrelse?

– Det är mycket möjligt jag menar att han inte haft någon framträdande position. Jag kan inte ha koll på alla i kommunföreningarna.

Fraktioner i partiet

Angående den kupp Ove Karlsson skriver om mot partiledningen säger Bylund.

– Jag känner inte Ove, men tillhör han den fraktion som jag känner till så har det kuppats både hit och dit, men jag trodde inte någon av dem var kvar i partiet.

Vad var det för fraktion?

– Jag pratar om den fraktion som fanns 2005. Men jag tycker inte att det är passande att hänga ut människor som inte medlem i partiet.

Fanns det en nazistisk fraktion i partiet?

– Nej, det fanns det absolut inte. Jag är mycket förvånad över de här ordvalen. Vad jag menar är att kuppen mot Björn och Jimmie inte är någonting som jag är förvånad över.

I samband med att Jimmie Åkesson blev partiledare 2005 startade en infekterad strid mellan de som var lojala den då sittande partiledaren Mikael Jansson och de som stödde Jimmie Åkesson. Konflikterna pyr fortfarande i partiet.

Expo Idag har i flera dagar sökt Ove Karlsson och SD ordförande i Tyresö Per Carlberg.

Ämnen i artikeln