Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraternas regiongrupp i Västra Götaland motsatte sig uteslutningsärendena och skrev ett yttrande till partiets medlemsutskott. Alla gick de i god för sin gruppledare och politiske sekreterare. Förutom två inflytelserika företrädare som gick emot strömmen. Hanna Wigh, som dessutom sitter i partistyrelsen och regionpolitikern Jimmie Stranne. De skrev egna yttranden. Båda ställde sig bakom att medlemsutskottet granskade Patrik Ehn, som anklagades för att vara "ideologiskt avvikande". Bland annat hänvisade Sverigedemokraterna till kontakter Ehn ska haft med det tyska partiet NPD och diverse uttalanden på sociala medier. Jimmie Stranne ställde sig även fullt ut bakom att Daniel Rondslätt skulle uteslutas ur partiet. Rondslätt anklagades för att ha uttalat sig "nedsättande om andra" och väckt "negativ medial publicitet".

Uteslutningsärendena väckte ont blod och Ehn fick öppet stöd från ledande företrädare inom ungdomsförbundet, SDU, bland andra ordföranden Gustav Kasselstrand. Den tidigare partiledaren Mikael Jansson, som nu sitter i riksdagen och är suppleant i partiledningen stödde också Ehn.

Den 18 mars meddelade Sverigedemokraterna att Patrik Ehn och Daniel Rondslätt utesluts tillsammans med ytterligare tio personer.

Efter att det meddelats vände Västra Götalands regiongrupp Ehn och Rondslätt ryggen. På ett möte utsåg de Lars Hansson som tillförordnad gruppledare. De kom även fram till att gemensamt uppmana Patrik Ehn och Daniel Rondslätt att lämna sina politiska uppdrag till förfogande.

Patrik Ehn, som sitter i både Göteborgs kommunfullmäktige och i Västra Götalandsregionens kommunfullmäktige har dock meddelat att han tänkt sitta kvar. Inte heller Daniel Rondslätt tänker lämna sin tjänst som politisk sekreterare eller sin plats i regionfullmäktige.

Läs hela Expo Idags bevakning nedan:

SD Väst hotas av avhopp
(130320) Sverigedemokraterna i Väst beslutade på tisdagskvällen att Lars Hansson tillfälligt ska ersätta Patrik Ehn som gruppledare i Västra Götalandsregionfullmäktige. SD Väst framhåller att det råder total enighet i gruppen. Ordföranden i Mölndal ger en annan bild och uppger att politiker i hans kommun kan hoppa av.

Utesluten kallar till förbjudet SD-möte
(13-03-19) Den uteslutna sverigedemokratiska gruppledaren i Västra Götalandsregionen Patrik Ehn har kallat regiongruppen till ett möte. Hanna Wigh i partistyrelsen fördömer mötet och ifrågasätter lojaliteten hos dem som tänkt närvara på det.

Nazistparti välkomnar uteslutna sverigedemokrater
(13-03-18) Nazistiska Svenskarnas parti välkomnar nu Patrik Ehn och de elva andra sverigedemokrater som uteslöts under måndagens extra insatta partistyrelsemöte.

Totalt 12 personer utesluts ur SD
(13-03-18) En i stort sett enig partistyrelse har beslutat att utesluta SD:s starke man i Göteborg, Patrik Ehn, ur partiet. Hans politiske sekreterare, Daniel Rondslätt, utesluts också. Totalt har 12 personer uteslutits.

Fler turer runt SD:s uteslutningar
(13-03-15) Patrik Ehn riskerar att uteslutas ur SD sedan han bland annat hyllat en antisemitisk filosof. Nu visar det sig att riksdagsledamoten Mattias Karlsson, som ska vara pådrivande i ärendet, har "gillat" ett inlägg från en Facebookgrupp som sprider filosofens idéer.

Ehn kan uteslutas på grund av Facebook-kommentar
(130314) Upprinnelsen till uteslutningsärendet av Patrik Ehn ska ha varit en Facebookkommentar om den "etniska sammansättningen" på en nattklubb.

Medlemsutskottet vill utesluta Ehn
(030313) Förra veckan avslöjade Expo Idag att Sverigedemokraternas gruppledare i Västra götalandsregionen Patrik Ehn och hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt utreddes av partiets medlemsutskott för uteslutning. Utskottet rekommenderar nu att de utesluts. På måndag avgörs deras framtid.

Återkommande konflikt i SD Väst
(13-03-08) Flera sverigedemokratiska regionpolitiker i Västra Götaland skriver under Jimmie Strannes alternativa yttranden till partiets medlemsutskott angående uteslutningsärendena mot gruppledaren Patirk Ehn och hans sekreterare Daniel Rondslätt. Västra Götalandsregionen är delat i två läger och avsättningsförsöken har avlöst varandra.

Splittring på SD:s krismöte om Ehn
(130313) På sverigedemokraternas blixtinkallade krismöte för Västra Götalandsregionsgrupp enades en majoritet om att stödja den uteslutningshotade gruppledaren Patrik Ehn och hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt. Inflytelserika företrädare vägrar dock att skriva under det yttrande som ska skickas till partiets medlemsutskott.

Ehns nazistiska förflutna
(130306) Den uteslutningshotade gruppledaren för Sverigedemokraterna i Västra Götaland, Patrik Ehn, har tidigare varit i blåsväder på grund av kopplingar till nazism. Senast för två år sedan klarade han sig från uteslutning efter att en riksdagsledamot krävt hans avgång.

Tidigare partiledare stödjer Patrik Ehn
(130306) Riksdagsledamoten och den före detta partiledaren Mikael Jansson stödjer den uteslutningshotade SD-politikern i Patrik Ehn. Jansson som även är partiets ordförande i Göteborg säger till Sveriges Radio att han hoppas att uteslutningsärendet avskrivs.

Svalt intresse bland kommunpolitiker
(130306) Få sverigedemokratiska kommunpolitiker i Västra Götalandsregionen bryr sig om att deras gruppledare, Patrik Ehn, riskerar att uteslutas. De har inte heller fått någon information från partiet i saken. Det visar en rundringning som Expo Idag har gjort.

SD Väst kallar till krismöte
(130306) Sverigedemokraterna regiongrupp i Västra Götaland kallar till krismöte efter att ett uteslutningsärende väckts mot gruppledaren Patrik Ehn och hans politiske sekreterare Daniel Rondslätt. Expo Idag har tagit del av en intern mejlkonversation där ledande Sverigedemokrater riktar hård kritik mot partiets medlemsutskott.

Tung SD-politiker riskerar uteslutning
(130305) Patrik Ehn, Sverigedemokraternas gruppledare i Västra Götalandsregionen, riskerar att uteslutas ur partiet på grund av "ideologiskt avvikande" åsikter. Ett ärende har även öppnats mot hans politiska sekreterare Daniel Rondslätt.

Ämnen i artikeln