edl tommy kevin

Tommy Robinson och Kevin Carroll lämnar English Defence League. Robinson uppger att han oroas för högerextremism inom organisationen. (Foto: David Lagerlöf/Expo)

EDL-ledare lämnar organisationen

Publicerad 2013-10-08

Tommy Robinson, ledare och grundare till den antimuslimska organisationen English Defence Leauge, lämnar organisationen tillsammans med sin högra hand Kevin Carroll. Beslutet att lämna ska ha skett efter diskussioner med den brittiska Quilliamgruppen som beskriver sig som en tankesmedja mot extremism.

– Jag har funderat länge på att lämna för jag inser att vi genom demonstrationer på gatan kommit så här långt, men att de inte längre är produktiva, säger Robinson i en intervju med BBC.

English Defence League bildades 2009 och har anordnat en rad antimuslimska demonstrationer som ofta slutat i våld. Robinson, som inväntar rättegång för att ha stört polisen i dess arbete nära den plats där den engelska soldaten Lee Rigby mördades uppger till BBC att han oroas över högerextremism.

– Jag förstår farorna med högerextremism och behovet av att bemöta den islamistiska ideologin, inte med våld utan med demokratiska idéer, säger han.

Tommy Robinson, vars riktiga namn är Stephen Yaxley Lennon, säger vidare att han inte tycker om att sammankopplas med en del av de budskap som manifesteras på EDL:s demonstrationer.

– När någon galning visar upp bilder på moskéer och texten 'boom' och det sedan slås upp i de nationella medierna så är det mig som föräldrarna tittar på och dömer när jag hämtar mina barn, säger han.

Enligt BBC lämnar även Robinsons närmaste man Kevin Carroll EDL.

Quilliamgruppen säger att de hoppas att Robinson använder sitt engagemang och sin övertygelse till att motverka extremism i alla dess former, att han stödjer försöken att få med sig tidigare anhängare och uppmuntrar till kritik av islamism och högerextremism, rapporterar BBC.

Röster i England menar att Robinson och Carroll nu måste förtydliga sina ståndpunkter. Mohammed Shafiq, ordförande för den muslimska ungdomsorganisationen Ramadhan Foundation säger till BBC att han mötte Robinson förra veckan. Robinson ska då ha talat om att lämna EDL utifrån att han inte hade kontroll över organisationen och dess negativa påverkan på hans familj samt den kommande rättegången mot honom.

– Inte på något sätt tog han avstånd från sina tidigare vidriga attacker på islam och muslimer, eller bad om ursäkt till det brittiska folket för alla de miljoner som det kostat att bevaka deras protester.

– Jag kan inte ta Tommy Robinson eller Kevin Carolls utspel på allvar innan de förkastar sin fascistiska syn på islam och muslimer och jag vill varna andra organisationer för att fira dessa utspel som en stor personlig framgång, fortsätter han.

Även den antirasistiska organisationen Hope Not Hate menar att det finns många frågetecken som måste redas ut. De efterlyser att Robinson och Carroll tar avstånd från hatet och den antimuslimska retorik de fört.

– Detta är bra gjort av Quilliam, men många frågor återstår, säger Nick Lowles på Hope Not Hate.

Pamela Geller och Robert Spencer från den antimuslimska counterjihadorganisationen Stop Islamisation of Nations (SION) stödjer Tommy Robinson och Kevin Carolls beslut att lämna EDL. På sin blogg skriver Pamela Geller att hon ser fram emot att även i framtiden samarbeta med EDLS forna ledare i SION.

English Defence Leagues nuvarande talesperson uppger till BBC att organisationen kommer att fortsätta trots avhoppen.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA