Flera SD-politiker polisanmäls för hets

Publicerad 2013-12-13

Fyra sverigedemokratiska företrädare som de senaste dagarna uppmärksammats för att anonymt skrivit våldsbejakande och rasistiska kommentarer på internet polisanmäls för hets mot folkgrupp. För att styrka anmälan hänvisas till tidigare domar.

Det är organisationen Juridikfronten som polisanmält fyra sverigedemokrater som Expressen och Researchgruppen uppmärksammat för att de har uttryckt sig rasistiskt på högerextrema nätsajter.

Juridikfronten skriver i anmälan att de på basis av Expressens avslöjande vill "ifrågasätta om följande uttalanden, angivna genom läsarkommentarer på av Expressen namngivna webbplatser utgör hets mot folkgrupp."

Den sverigedemokoratiska kyrkopolitikern, Anders Dahlberg i Arlöv, anmäls för uttalandet:

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna."

Tommy Jonsson som sitter för Sverigedemokraterna i Ystads kommunfullmäktige anmäls för en kommentar som pekar ut romer som tjuvar och för att ha skrivit: "Du kan ta negern ut djungeln, men du kan aldrig ta djungeln ur negern."

Anders Brandell, kommunfullmäktigeledamot för SD i Alvesta har även han hetsat mot romer och ingår i anmälan.

Juridikfronten har dessutom polisanmält en sverigedemokrat i Landskrona som skrivit:

"Stoppa idioterna omgående. Dessa zigenare är en ren katastrof för hela Sverige. Eländet bara ökar och idéerna blir tokigare och tokigare."

Juridikfronten skriver att de noga juridiskt övervägt polisanmälan. De hänvisar dessutom till tidigare domar i liknande ärenden.

"Vi anser att uttalandena överskrider gränsen för en saklig och vederhäftig diskussion. I och med att de högerpopulistiska sajter som kommentarerna har publicerats på är välbesökta, kan det faktum att uttalandena har gjorts i läsarkommentarer ej befria dem från straffbarhet", skriver Juridikfronten i polisanmälan som skickats in till polisen i Skåne eftersom de flesta av de som polisanmälts bor där.

I torsdags skrev Expo Idag om att polisens hatbrottsgrupp i Stockholm haft möten på länsnivå om hur de ska gå vidare med de rasistiska och våldsbejakande kommentarer som uppmärksammats de senaste dagarna. Utredaren Bente Böckmann uppgav till Expo Idag att flera av kommentarerna som uppmärksammats kan bryta mot olika lagar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA