marine le pen

Front Nationals partiledare Marine Le Pen utreds i Frankrike för hets mot folkgrupp.

Front Nationals partiledare närmare åtal

Publicerad 2013-06-05

EU-parlamentet har i en första omröstning röstat för att lyfta Front Nationals partiledare Marine Le Pens åtalsimmunitet. Hävs skyddet kan hon åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha jämfört muslimska bönestunder med nazistockupationen under andra världskriget.

- Självklart har de inte pansarvagnar och soldater, men det är ändå en ockupation och det är jobbigt för lokalbefolkningen, sa Marine Le Pen i ett tal i Lyon 2010 och jämförde böner på gator med nazisternas ockupation av Frankrike.

Uttalandet ledde till en förundersökning om hets mot folkgrupp och i december förra året uppmanade åklagaren det europeiska parlamentet att lyfta hennes åtalsimmunitet. I veckan röstade parlamentets rättsutskott för att häva Le Pens skydd. Nästa vecka ska hela parlamentet avgöra frågan.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som haft hand om fallet i rättsutskottet säger till Svenska Dagbladet att de inte tagit ställning till Le Pens uttalande. Rättsutskottet har konstaterat att Le Pen inte fällt uttalandet i egenskap av EU-parlamentariker och att hon därför kan åtalas.

- Det är de franska myndigheterna som ska bedöma om Le Pen gjort rätt eller fel, säger hon.

I Frankrike är det sedan 2011 förbjudet hålla muslimska bönestunder utomhus.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.

Nytt nummer av Expo

Nytt nummer av Expo ute nu! En miljon flyktingar kom till Europa förra året. Endast 65 personer sökte asyl i Estland. Ändå exploderade rasismen. Och massor av mer läsning.


Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin

Söndagskrönika, Daniel Poohl. Samarbete eller inte? För den som vill öppna dörren för Sverigedemokraterna kan det vara värt att veta vad som väntar.