marine le pen

Front Nationals partiledare Marine Le Pen utreds i Frankrike för hets mot folkgrupp.

Front Nationals partiledare närmare åtal

Publicerad 2013-06-05

EU-parlamentet har i en första omröstning röstat för att lyfta Front Nationals partiledare Marine Le Pens åtalsimmunitet. Hävs skyddet kan hon åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha jämfört muslimska bönestunder med nazistockupationen under andra världskriget.

- Självklart har de inte pansarvagnar och soldater, men det är ändå en ockupation och det är jobbigt för lokalbefolkningen, sa Marine Le Pen i ett tal i Lyon 2010 och jämförde böner på gator med nazisternas ockupation av Frankrike.

Uttalandet ledde till en förundersökning om hets mot folkgrupp och i december förra året uppmanade åklagaren det europeiska parlamentet att lyfta hennes åtalsimmunitet. I veckan röstade parlamentets rättsutskott för att häva Le Pens skydd. Nästa vecka ska hela parlamentet avgöra frågan.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som haft hand om fallet i rättsutskottet säger till Svenska Dagbladet att de inte tagit ställning till Le Pens uttalande. Rättsutskottet har konstaterat att Le Pen inte fällt uttalandet i egenskap av EU-parlamentariker och att hon därför kan åtalas.

- Det är de franska myndigheterna som ska bedöma om Le Pen gjort rätt eller fel, säger hon.

I Frankrike är det sedan 2011 förbjudet hålla muslimska bönestunder utomhus.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA