marine le pen

Front Nationals partiledare Marine Le Pen utreds i Frankrike för hets mot folkgrupp.

Front Nationals partiledare närmare åtal

Publicerad 2013-06-05

EU-parlamentet har i en första omröstning röstat för att lyfta Front Nationals partiledare Marine Le Pens åtalsimmunitet. Hävs skyddet kan hon åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha jämfört muslimska bönestunder med nazistockupationen under andra världskriget.

- Självklart har de inte pansarvagnar och soldater, men det är ändå en ockupation och det är jobbigt för lokalbefolkningen, sa Marine Le Pen i ett tal i Lyon 2010 och jämförde böner på gator med nazisternas ockupation av Frankrike.

Uttalandet ledde till en förundersökning om hets mot folkgrupp och i december förra året uppmanade åklagaren det europeiska parlamentet att lyfta hennes åtalsimmunitet. I veckan röstade parlamentets rättsutskott för att häva Le Pens skydd. Nästa vecka ska hela parlamentet avgöra frågan.

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) som haft hand om fallet i rättsutskottet säger till Svenska Dagbladet att de inte tagit ställning till Le Pens uttalande. Rättsutskottet har konstaterat att Le Pen inte fällt uttalandet i egenskap av EU-parlamentariker och att hon därför kan åtalas.

- Det är de franska myndigheterna som ska bedöma om Le Pen gjort rätt eller fel, säger hon.

I Frankrike är det sedan 2011 förbjudet hålla muslimska bönestunder utomhus.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA