Japansk domstol fördömer hatpropaganda

Publicerad 2013-10-11

En distriktsdomstol i Japan har fastslagit att hatpropaganda inte skyddas av yttrandefrihetslagen. En annan domstol dömde Zaitokukai, en nationalistisk organisation, för deras främlingsfientliga aktioner mot en koreansk skola.

Mellan december 2009 och mars 2010 stod Zaitokukai- anhängare utanför en grundskola och skrek med megafoner glåpord till eleverna.

"Spionungar" och "förgör koreanska skolor" skrek Zaitokukai-anhängarna. Zaitokukai, förkortning för Medborgare mot Koreaners särskilda förmånsrätt, säger sig ha över 10, 000 medlemmar och ännu fler på nätet.

Enligt skolan har Zaitokukais demonstrationer fått elever att må väldigt dåligt. I måndags dömde en domstol i Kyoto Zaitokukai att utbetala motsvarande 120, 000 amerikanska dollar till den koreanska skolan.

- Språkbruket som Zaitokukai och deras supportrar använde och hade tryckt på banderoller under deras demonstrationer i 2009 och 2010 var olagliga. Det störde lektioner och skrämde elever, sa den sittande domaren Hitoshi Hashizume, rapporterar AP.

Domaren fastslog också att demonstrationen utgjorde rasdiskriminering som definierad i FN:s konvention som Japan har ratificerat. Gruppen har även förbjudits från att arrangera fler demonstrationer i närheten av skolan, rapporterar AP.

Hatpropaganda är inte ett brott i Japan. Den ekonomiska nedgången samt Japans allt mer förvärrade relationer med grannländerna har lett till en ökning av nationalistiska grupper.
Kabinettssekreteraren Yoshihide Suga sa i sambandet med domen att han var "orolig för att liknande hatpropaganda kan ha stört butikverksamhet och skolklasser." Suga lovade att vidta juridiska åtgärder mot problemet. Dock utvecklade han inte huruvida regeringen skulle överväga ny lagstiftning mot hatpropaganda eller inte, rapporterar AP. Partiledamoten Yoshifu Arita är orolig över utvecklingen och propagerar för lagstiftning mot hatpropaganda.

- Det japanska samhället har varit alltför okänsligt för rasdiskriminering. Vi måste vidta åtgärder för att utrota hatpropaganda mot koreaner och kineser, men även ta itu mot annan diskriminering, sa Arita till AP.

De rasistiska attityderna som riktats mot koreaner men lika väl kineser och andra grupper kan spåras tillbaka till den japanska imperialismen. De runt 500 000 koreaner i Japan utgör landets största etniska minoritet. Många är ättlingar till de tvångsarbetare som under det japanska koloniala styret i Korea skeppades till Japan.

Zaitokukai är en av de synliga aktörerna i den anti-koreanska rörelsen som har vuxit sig allt starkare i år och organisationen säger sig ha över 10, 000 medlemmar och ännu fler på nätet.

- Att säga 'låt oss döda koreanerna' är inte olagligt, så det är OK att säga det. Vi har varit tysta för länge och nu har vi fått nog. Koreanerna hatar oss så mycket så de kan lika gärna åka hem. Kalla oss rasister om du vill, berättade Sakurai för AP i en demonstration tidigare i år.

Experter säger att Zaitokukai och likasinnade har ökat sina aktiviteter sedan Japans liberaldemokratiska Shinzo Abe återvände till makten förra året. Under ett riksmöte i juli kallade Abe gruppens aktiviteter för "beklagliga".
Sumbu Temo

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro