moskeutrop svp sd

Moskéutropet i Fittja lockade till sig högerextremister. På bilden samspråkar sverigedemokraten Östen Granberg (t.v), Mikael Skillt (SvP) och Theresé Kanervainen (SD) (Foto Hampus Andersson/Expo)

Nazister och SD vid historiskt böneutrop

Publicerad 2013-04-26

Vid ettiden på fredagseftermiddagen ljöd böneutropet från moskén i Fittja, det första i sitt slag i Sverige. Händelsen lockade till sig företrädare för nazistiska Svenskarnas parti (Svp) och Sverigedemokraterna.

Protesterade med nazister - uteslöts

  • Kommunpolitikern Stig-Erik Werner i Tidaholm uteslöts ur SD 2011 efter att han deltagit på en nazistdemonstration mot en moské i Göteborg
Böneutropet började fem minuter i ett på fredagen och var omkring tre minuter långt. Hädanefter kommer utropet kunna höras vid samma tid varje fredag. Utanför moskén i Fittja fanns Mikael Skillt och Rebecka Schnorrenberger från nazistiska Svenskarnas parti för att dokumentera händelsen. Även Östen Granberg och Theresé Kanervainen från Sverigedemokraterna i Botkyrka fanns på platsen. Båda grupper motsätter sig böneutropet.

 Moskeutrop Svp SD Här tar Östen Granberg (SD) kort på Mikael Skillt (SvP) och Theresé Kanervainen (SD) (Foto Hampus Andersson/Expo)
Östen Granberg, gruppledare för SD i Botkyrka, tog bland annat en bild på Theresé Kanervainen, politisk sekreterare för SD i Botkyrka, där hon poserade med Mikael Skillt. Granberg säger till Expo Idag att han inte kände till att att Skillt kom från SvP.

Varför pratade ni med Svenskarnas parti
?

– De var de enda andra svenskarna på plats som inte var muslimer. Jag såg så få svenskar, så det föll sig naturligt att tala med dem. Men jag pratade ju även med andra.

Varför tog du en bild där Theresé Kanervainen poserar med en företrädare för Svenskarnas parti?


– Jag bara tog en bild när de stod där. Jag tog bilder på allt möjligt. Det var ju innan jag visste att de kom från det partiet.

Ni delar ju uppfattning med SvP i den här frågan.

– När det gäller böneutropet tror jag att vi delar uppfattning med många. Vi och Svenskarnas parti har ju inget samarbete, varken i de här eller några andra frågor. Jag vet inte riktigt var de står annars.

Mikael Skillt var aktiv i nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna innan han gick med i Svenskarnas parti.

Rebecka Schnorrenberger ska tala på Svenskarnas partis demonstration i Jönköping den första maj.

Expo Idag har sökt Theresé Kanervainen för en kommentar.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.