moskeutrop svp sd

Moskéutropet i Fittja lockade till sig högerextremister. På bilden samspråkar sverigedemokraten Östen Granberg (t.v), Mikael Skillt (SvP) och Theresé Kanervainen (SD) (Foto Hampus Andersson/Expo)

Nazister och SD vid historiskt böneutrop

Publicerad 2013-04-26

Vid ettiden på fredagseftermiddagen ljöd böneutropet från moskén i Fittja, det första i sitt slag i Sverige. Händelsen lockade till sig företrädare för nazistiska Svenskarnas parti (Svp) och Sverigedemokraterna.

Protesterade med nazister - uteslöts

  • Kommunpolitikern Stig-Erik Werner i Tidaholm uteslöts ur SD 2011 efter att han deltagit på en nazistdemonstration mot en moské i Göteborg
Böneutropet började fem minuter i ett på fredagen och var omkring tre minuter långt. Hädanefter kommer utropet kunna höras vid samma tid varje fredag. Utanför moskén i Fittja fanns Mikael Skillt och Rebecka Schnorrenberger från nazistiska Svenskarnas parti för att dokumentera händelsen. Även Östen Granberg och Theresé Kanervainen från Sverigedemokraterna i Botkyrka fanns på platsen. Båda grupper motsätter sig böneutropet.

 Moskeutrop Svp SD Här tar Östen Granberg (SD) kort på Mikael Skillt (SvP) och Theresé Kanervainen (SD) (Foto Hampus Andersson/Expo)
Östen Granberg, gruppledare för SD i Botkyrka, tog bland annat en bild på Theresé Kanervainen, politisk sekreterare för SD i Botkyrka, där hon poserade med Mikael Skillt. Granberg säger till Expo Idag att han inte kände till att att Skillt kom från SvP.

Varför pratade ni med Svenskarnas parti
?

– De var de enda andra svenskarna på plats som inte var muslimer. Jag såg så få svenskar, så det föll sig naturligt att tala med dem. Men jag pratade ju även med andra.

Varför tog du en bild där Theresé Kanervainen poserar med en företrädare för Svenskarnas parti?


– Jag bara tog en bild när de stod där. Jag tog bilder på allt möjligt. Det var ju innan jag visste att de kom från det partiet.

Ni delar ju uppfattning med SvP i den här frågan.

– När det gäller böneutropet tror jag att vi delar uppfattning med många. Vi och Svenskarnas parti har ju inget samarbete, varken i de här eller några andra frågor. Jag vet inte riktigt var de står annars.

Mikael Skillt var aktiv i nazistorganisationen Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna innan han gick med i Svenskarnas parti.

Rebecka Schnorrenberger ska tala på Svenskarnas partis demonstration i Jönköping den första maj.

Expo Idag har sökt Theresé Kanervainen för en kommentar.
Robin Folkö

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA