Nazister säljer vapen på Facebook

Publicerad 2013-07-31

Via en hemlig grupp på Facebook säljer nazister vapen, propaganda och vit makt-musik till varandra. Administrationen sköts bland annat av en gruppledare från det nazistiska Svenskarnas parti.

"Tanken bakom den här gruppen är att skapa en mötesplats där man kan köpa, sälja, skänka bort varor och tjänster" skriver administratörerna för den hemliga Facebookgruppen "Nationalistisk marknadsplats". På nio månader har gruppen samlat 657 medlemmar, varav många är aktiva inom den svenska vit makt-miljön.

På sidan bjuds mängder av kläder, vit makt-musik och propaganda ut till försäljning. Men där finns även vapen som knivar, pepparspray och expanderbara batonger.

För drygt 300 kronor har en köpare kunnat få en kniv, tillverkad för att kunna bäras dold på allmän plats i ett bälte. 20 dagar efter att annonsen lades ut skriver säljaren, en aktivist från det nazistiska Svenskarnas parti, att de är slut för tillfället. Samma person säljer i dagsläget expanderbara batonger med bälteshållare. Enligt mannen är dessa till skillnad från fjäderbatonger lagliga att ha hemma.

Ytterligare en annan medlem i den hemliga gruppen vill sälja tre burkar pepparspray, en annan har tidigare erbjudit en kniv som ser ut som en kam.

Sammanslutningen administreras av två personer, varav en är Patrik Sverin, gruppledare i Uppland för det nazistiska Svenskarnas Parti. Han är tidigare dömd för bland annat grov misshandel och skadegörelse. Senaste domen föll 2007.

Sverin har tidigare i en intervju med tidningen Arbetarbladet sagt att han tagit avstånd från sitt förflutna.
– Jag har gjort dumma saker tidigare, jag försvarade kompisar och hade tårgas på mig eftersom det fanns en hotbild. Men det betyder inte att jag inte försöker göra rätt för mig i dag, säger han till Arbetarbladet.
Johannes Jakobsson

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA