Ökning av nazistvåld bland Dortmunds fotbollsfans

Publicerad 2013-02-27

Fotbollsklubben Borussia Dortmund har under en längre tid jobbat framgångsrikt för att motverka rasism bland fansen. Men under den senaste tiden har personer involverade i projektet själva varit mål i en rad attacker från nazister.

Dortmund är centrum för den högerextrema miljön i Nordrhein-Westfalen, den tyska delstaten med flest anmälda högerextrema hatbrott. Toppklubben Borussia Dortmund har sedan 1988 bedrivit ett proaktivt arbete för att motverka rasism och främlingsfientlighet i samband med lagets matcher. Metoden – att låta socialarbetare medverka vid matcherna för att sprida tolerans och sammanhållning bland fansen – har varit framgångsrik. På senare tid har man dock märkt hur grupper av fans istället lockas av högerextrema strömningar och våld.

– Myndigheterna säger att de inte har sett någon signifikant ökning av incidenter de senaste åren, men typen av brott har ändrats, skriver klubben i ett pressmeddelande.

AP skriver att nazister lyckats infiltrera några av Borussia Dortmunds mer hängivna fangrupper. Man uppskattar att omkring 100 nazister regelbundet går på lagets hemmamatcher på Westfalen Stadium, vars ståplatsläktare är den största i hela Europa. Även om det rör sig om en liten grupp har de lyckats störa lagets proaktiva arbete.

Flera socialarbetare som varit engagerade i projektet har själva utsatts för attacker. Bland annat misshandlades projektets grundare, Thilo Danielsmeyer, och en annan projektdeltagare grovt i samband med lagets Champions League-möte med ukrainska Shakhtar Donetsk. Våldsmännen ropade högerextrema ramsor i samband med attackerna. De har nu blivit identifierade och portade från fotbollsarenor över hela Tyskland. Männen riskerar att dömas för grov misshandel.

Våldsamma upplopp i derbyt mellan Dortmund och Schalke 04 i oktober förra året uppges ha varit de värsta på flera år. Totalt arresterades 180 personer. 11 skadades, bland dem flera poliser.

Klubben har sagt sig ha nolltolerans för högerextremism och våld.

– Händelserna var avskyvärda och är ett absolut tabu, sa Borussias vd Hans-Joachim Watzke efter attackerna mot socialarbetarna, rapporterar AP.
Robin Folkö

Ungern röstar om flyktingmottagning – det här behöver du känna till

Val i Ungern. På söndag går ungrarna till val om landet ska ta emot flyktingar inom EU:s omfördelningssystem. Regeringspartiet Fidesz har under månader genomfört en massiv främlingsfientlig kampanj. Resultatet av omröstningen kan få stora konsekvenser för Europas flyktingpolitik.

Efter granskning: Ekeroths närmaste medarbetare stängs av

Sverigedemokraterna stänger av Dick Abrahamsson, politisk sekreterare hos Kent Ekeroth. I Expos senaste nummer avslöjas att Abrahamsson tidigare arbetat för nazistiska och högerextrema medier. Hela Hälsingland har även uppmärksammat rysk propaganda på Abrahamssons Facebook.

Extremhögern vill inte ha en debatt

Analys, Daniel Poohl. Bokmässan har blivit ytterligare en plats där vi tvingas möta extremhögerns idéer. Men bara för att de finns där betyder det inte att de har en poäng.