SD-förslag: Förbjud trottoarsittning

Publicerad 2013-05-17

Sverigedemokraterna i Kungsbackas enda ledamot Thord Brynielsson föreslår i en motion att kommunen ska införa ett förbud mot att sitta eller ligga på trottoarer. SD-politikern menar att det skulle förhindra tiggeri och sjukdomar. Sverigedemokraternas riksorganisation vill inte kommentera huruvida de är för eller emot förslaget.

Stukad SD-avdelning

  • I kommunvalet i Kungsbacka 2010 fick Sverigedemokraterna 3 mandat. Thord Brynielsson som också är lokalavdelningens ordförande är dock den enda av ledamöterna som är kvar i Sverigedemokraterna.

    Den tidigare gruppledaren Mattias From uteslöts ur partiet förra hösten då Expo kunde avslöja att han på sin egen hemsida spridit antisemitiska konspirationsteorier.

    Den tidigare ordföranden i lokalavdelningen hoppade av partiet i protest mot uteslutningen av From och mot en flygbladskampanj mot planeringen av ett flyktingboende i Frillesås som Brynielsson initierade.
I en motionen som Tidningen Norra Halland uppmärksammat skriver Brynielsson bland annat: "Syftet med förbudet är att upprätta en trivsam gatumiljö samt undvika att allmänheten utsätts för tillfälliga olägenheter genom att smuts eller dålig lukt från trottoaren sprids vidare genom att personer sitter eller ligger på trottoaren på allmän plats och därmed får smuts och bakterier på sig eller sina kläder och sprider det vidare till allmänheten".

SD-politikern skriver också att "det är viktigt att Kungsbacka respekterar alla människors värdighet och förhindrar personer att placera sig själva eller andra i kränkande och förödmjukande kroppsställningar på allmän plats".

Huvudanledningen till SD-förslaget är att förhindra tiggeri. Men eftersom kommuner som tidigare försökt förbjuda tiggeri på allmän plats har fått sina beslut överklagade till Länsrätten och förbuden har rivits upp vill alltså Sverigedemokraterna i Kungsbacka förbjuda människor i allmänhet att sitta eller ligga på trottoarer.

När Expo Idag når Thord Brynielsson vill han inte kommentera sitt förslag. Inte heller Sverigedemokraternas pressekreterare Linus Bylund vill idag kommentera huruvida partiet centralt ställer sig bakom SD-Kungsbackas förslag.
Alex Bengtsson

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA