SD-Höörs styrelse granskas efter nazistmöte

Publicerad 2013-04-19

Efter Expo Idags artikel om att Jan Bengtsson som sitter i SD-Höörs styrelse deltagit på bokbål med nazistorganisationen Nationalsocialistisk front kommer han att utredas av partiet.

– Jag kan inte svara på frågan hur partiet ser på hans närvaro i styrelsen i Höör. Vi måste diskutera det här eftersom han har den typen av bakgrund. Vi får undersöka det här närmare, säger Martin Kinnun till Expo Idag.

Jan Bengtsson satt i Sverigedemokraternas styrelse 1995. Som medlem i Sverigedemokraterna deltog han 1996 på ett möte med Nationalsocialistisk front, NSF, som det anordnades bokbål på. Nazistmötet skedde på den nuvarande ordföranden i SD-Höör, Anders Westergrens arrenderade mark. Kort efter mötet lämnade Bengtsson Sverigedemokraterna och gick med NSF. Han var aktiv i NSF i ett par år.

Anders Westergren har i efterhand uppgett att han inte kände till att att det var NSF som skulle hålla mötet på hans mark. Han syns dock på bilder i samband med bokbålet.

På torsdagen sa Westergren till Expo Idag att Sverigedemokraternas partistyrelse är informerad om att Jan Bengtsson valts in SD-Höörs styrelse.

– Jag har inte vetat att han sitter i styrelsen. Jag känner inte heller till att han diskuterats av partistyrelsen. Det kan vara så att Westergren har rätt att det var känt, men det är så fall inget jag känner till, säger Kinnuen.

Ser du som ett problem att Bengtsson som tänt bokbål med NSF, och som lämnade Sverigedemokraterna för organisationen, nu är tillbaka i Sverigedemokraterna och fått plats i en lokal styrelse?

– Allt sådant måste man ta ställning från fall till fall. Den här personens historia och vad han har gjort tidigare känner jag inte till och kan inte kommentera.

Han är ju med på bilder iklädd naizistuniform och bränner böcker på bål.

– Det var ingen aktivitet som skedde i partiets namn, men som sagt jag kan inte svara på hur partistyrelsen ser på att han sitter i Höörs styrelse för jag inga uppgifter om det.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA