SD-Höörs styrelse granskas efter nazistmöte

Publicerad 2013-04-19

Efter Expo Idags artikel om att Jan Bengtsson som sitter i SD-Höörs styrelse deltagit på bokbål med nazistorganisationen Nationalsocialistisk front kommer han att utredas av partiet.

– Jag kan inte svara på frågan hur partiet ser på hans närvaro i styrelsen i Höör. Vi måste diskutera det här eftersom han har den typen av bakgrund. Vi får undersöka det här närmare, säger Martin Kinnun till Expo Idag.

Jan Bengtsson satt i Sverigedemokraternas styrelse 1995. Som medlem i Sverigedemokraterna deltog han 1996 på ett möte med Nationalsocialistisk front, NSF, som det anordnades bokbål på. Nazistmötet skedde på den nuvarande ordföranden i SD-Höör, Anders Westergrens arrenderade mark. Kort efter mötet lämnade Bengtsson Sverigedemokraterna och gick med NSF. Han var aktiv i NSF i ett par år.

Anders Westergren har i efterhand uppgett att han inte kände till att att det var NSF som skulle hålla mötet på hans mark. Han syns dock på bilder i samband med bokbålet.

På torsdagen sa Westergren till Expo Idag att Sverigedemokraternas partistyrelse är informerad om att Jan Bengtsson valts in SD-Höörs styrelse.

– Jag har inte vetat att han sitter i styrelsen. Jag känner inte heller till att han diskuterats av partistyrelsen. Det kan vara så att Westergren har rätt att det var känt, men det är så fall inget jag känner till, säger Kinnuen.

Ser du som ett problem att Bengtsson som tänt bokbål med NSF, och som lämnade Sverigedemokraterna för organisationen, nu är tillbaka i Sverigedemokraterna och fått plats i en lokal styrelse?

– Allt sådant måste man ta ställning från fall till fall. Den här personens historia och vad han har gjort tidigare känner jag inte till och kan inte kommentera.

Han är ju med på bilder iklädd naizistuniform och bränner böcker på bål.

– Det var ingen aktivitet som skedde i partiets namn, men som sagt jag kan inte svara på hur partistyrelsen ser på att han sitter i Höörs styrelse för jag inga uppgifter om det.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA