Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Sverigedemokraterna fick 1991 sina första kommunala mandat. Ett i Höör och ett i Dals-Ed. I Höör tog Tina Hallgren-Bengtsson plats i kommunfullmäktige. 1992 valdes hon in i Sverigedemokraternas partistyrelse för att ett år senare bli vice-partiledare.

Sverigedemokrater på nazistsamling

1996 firade hon Hitlers födelsedag i Karlskrona tillsammans med Nationalsocialistisk Front, NSF. Då var hon fortfarande aktiv i Sverigedemokraterna. På mötet deltog även hennes dåvarande man Jan Bengtsson, som även han suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse. Mötet ägde rum på Anders Westergrens arrenderade mark. Han var då andre vice ordförande i Sverigedemokraterna. Westergren syns även på bilder från nazistmötet som ägde rum.

Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson var båda ikläda nazistuniformer. Efter NSF-mötet gick de med i organisationen, samtidigt som de var med i Sverigedemokraterna. De lämnade dock partiet kort efter.

I SD-Bulletin avtackades Tina Hallgren Bengtsson för sin tid i Sverigedemokraterna.

"Tina berättade att hon inte kommit i kant med partiet eller något liknande. Saken är bara den att kommunfullmäktige uppdrag tar mycket tid i anspråk. (..) Detta i kombination med att hon motsatte sig vår mildare framtoning gjorde att hon valde att lämna partiet (…) Riksorganisationens styrelse vill tacka Tina Hallgren-Bengtsson för åren som gått och det ovärderliga arbete hon lagt för vår sak. Vi önskar henne all lycka i framtiden."

Tidigare har Jan Bengtsson och Tina Hallgren Bengtsson tagit avstånd från sina tidigare politiska åsikter. Men Jan Bengtsson har återigen gått med i Sverigedemokraterna och fått en position SD-Höörs styrelse.

Jan Bengtsson sitter som suppleant i Höörs styrelse. Hans ordförande är Anders Westergren.

Förnekade Förintelsen

I SD-Höörs styrelse sitter även Ibb Malmgren, som dessutom är vice ordförande i Sverigedemokraternas distrikt Syd. 2010 avslöjade Expo att ett konto på forumet Nordisk.nu var kopplat till Malmgrens mejl. Nordisk drivs av vit makt-organisationen Nordiska förbundet och är en mötesplats för den svenska vit makt-miljön. På forumet har Malmgren bland annat beskrivit Förintelsen som en bluff och hävdat att judar och Mona Sahlin är ett hot mot den "nordgermanska kulturen". När Malmgren konfronterades med uppgifterna hävdade han att inläggen var publicerade av någon annan.

– Jag tror att någon har skrivit de här inläggen i mitt namn för att jag är Sverigedemokrat, sa Malmgren till Expo då.

Vän med Jimmie Åkesson

SD-Höör har inte bara en historisk roll för Sverigedemokraterna utan även för dess partiledare Jimmie Åkesson. I boken "20 röster om 20 år", där Sverigedemokraterna skildrar sin egen historia berättar Åkesson att Westergren, som då satt i Höörs kommunfullmäktige var den första partikamrat han träffade utanför sin lokala krets. Även Westergren berättar i samma bok om mötet. Han hade tagit sig till Åkessons hemkommun Sölvesborg för att hjälpa Åkesson att bilda en formell lokalavdelning. Det finns dock en skillnad i de bådas berättelser. Åkesson berättar inte att han även träffade Tina Hallgren Bengtsson och Jan Bengtsson.

– Jo det stämmer, att jag känner Jimmie väl. Så är det och jag känner Jan så jag är länken, säger Westergren till Expo Idag.

Ämnen i artikeln