sdpol marcus weichel

Riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) menar att det var förhastat av Martin Björkert att lämna sina partiuppdrag. I dagarna uppmärksammades att Björkert varit medlem i ett nazistparti. (Foto Expo)

SD-ledamot: Wiechel uppmanade mig att stanna

Publicerad 2013-04-30

Martin Björkert i SD-Norrköpings styrelse lämnar samtliga uppdrag i partiet efter Expo Idags avslöjande om hans tidigare medlemskap i Nationalsocialistisk front. Riksdagsmannen Markus Wiechel menar att Björkert fattat ett förhastat beslut.

Förespråkade nolltolerans

  • Markus Wiechel uppger till Expo Idag att det var förhastat av Martin Björkert att lämna sina uppdrag i partiet på grund av avslöjandet att han varit medlem i NSF. Det trots att Wiechel varit en ivrig påhejare av Sverigedemokraternas såkallade nolltolerans mot rasism och extremism. 2012 skrev Wiechel på sin blogg "Dags för nolltolerans":

    "Att personer med avvikande åsikter eller personliga agendor hamnat i vårt parti är jag övertygad om har med våra stora framgångar att göra. Nolltolerans mot detta är precis vad som krävs."
– Sverigedemokraterna vill att jag ska vara kvar men jag tänker gå ändå. Jag vill inte vara en offentlig person längre, säger Martin Björkert.

Det var på måndagen som Expo Idag uppmärksammade att Björkert 2002 var medlem i Nationalsocialistisk front. Först hävdade Björkert att han aldrig varit medlem i partiet, senare medgav han till Norrköpings Tidningar att han varit medlem.

Björkert sitter som suppleant i Sverigedemokraternas kommunförening i Norrköping och i ungdomsförbundets distriktsstyrelse i Östergötland. Till Expo Idag uppger han nu att han lämnar samtliga uppdrag trots att flera i partiet velat att han skulle stanna. En av dem han pratat med är riksdagsledamoten Markus Wiechel.

– Jag har pratat med honom. Han är ju distriktsordförande i Östergötland.

Uppmanade han dig att stanna?

– Ja, det gjorde han, säger Björkert.

Markus Wiechel säger till Expo Idag att Björkerts beslut att avgå varit förhastat.

– Jag vet ju att han inte har de åsikterna. Som jag har förstått det hade han dåligt umgänge förr i tiden. Jag blev själv väldigt förvånad över att han har ett sådant förflutet. Det här alltid något partiet måste titta på. Skulle det visa sig att han har sådana åsikter kan han inte vara kvar i partiet, säger Wiechel.

Trots att du fått reda på hans förflutna uppmanade du honom att stanna?

– Jag hade velat prata mer med honom om det här. Jag tycker att det är förhastat att lämna bara för att ni skrivit en artikel. Men skulle han ha sådana åsikter då kan han inte vara kvar.

Hur ser du på att man varit medlem i ett nazistiskt parti och sedan företräder SD?

– Man ska vara försiktig med att ta in personer med ett sådant förflutet, men han har faktiskt visat att han inte har haft de åsikterna. Det har aldrig funnits några misstankar om det överhuvudtaget.

Hur ser du på att Björkert ljugit om sitt medlemskap i NSF?

– Det är klart att man ska tala sanning, fast jag förstår om han skäms för det här. Det är ingen som vill ha varit med i ett nazistparti.

Markus Wiechel hamnade själv i blåsväder förra veckan efter att Expressen publicerat en chattkonversation som han haft 2011. I den kallade Wiechel afrikaner för "Satans jävla aphelveten" och "efterblivna jävla pensionsräddare!", ett uttryck som är vanligt i högerextrema miljöer om invandrare.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

NMR-ledaren satt på fri fot – fortfarande misstänkt

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Ledaren för Nordiska motståndsrörelsen, Simon Lindberg, har tillsammans med övriga 22 personer som suttit anhållna sedan helgen försatts på fri fot. Misstankarna mot dem kvarstår.

Nytt nummer ute nu!

Expo #3 2017. De har viljan, förmågan och nytänkandet för att nå ut med sin propaganda. I flera artiklar tittar vi närmare på en extremhöger som låter sig inspireras av sina motståndare och som hittar nya kreativa lösningar för att få genomslag ...

Polisen: Fler kan komma lagföras efter NMR:s demonstration

Nazistdemonstrationen i Göteborg. Polisens arbete med att gå genom filmer och foton för att se om fler personer ska lagföras för brott begångna under helgens nazistdemonstration har påbörjats.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till Adlibris
Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA