Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Styrelseledmöter med vit makt-förflutet

  • De senaste veckorna har Expo Idag rapporterat om flera personer som har ett förflutet i vit makt-miljön och som valts in i lokala SD-styrelser.
  • I Dalarna/Västmanlands styrelse valdes Niklas Törner in. På 90-talet gjorde han hitlerhälsning på ett gruppfoto. Han har även varit medlem i Nationaldemokraterna och drivit en vit makt-sajt. Törner avgick senare från styrelsen. I samma styrelse sitter Johan Henriksson, han har tidigare startat en lokal nazistorganisation och kandiderat för Nationaldemokraterna.
  • I Höörs styrelse sitter Jan Bengtsson som iklädd nazistuniform brände "judisk littratur" på bål i samband med ett NSF-möte 1996. Mötet genomfördes på SD-Höörs ordförande Anders Westergrens arrenderade mark. Westergren syns själv på bilder från mötet. Ibb Malmgren i samma styrelse har kopplats till ett konto som användes till att bland annat förneka Förintelsen på ett vit makt-forum.

Björkert blev nyligen invald i styrelsen för SD i Norrköping och är även vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom i Östergötland. Expo Idag kan nu visa att 28-åringen har ett förflutet i den nazistiska organisationen Nationalsocialistisk front, NSF, sedermera Svenskarnas Parti. Björkert var medlem i organisationen 2002, en tid då organisationens företrädare fortfarande klädde sig i uniformer.

En tidigare central medlem i NSF Östergötland kommer ihåg Björkert när hans namn kommer på tal.

– Jag träffade honom. Han var med ett kort tag och var aktiv under några månader bara, men som sympatisör var han kvar lite längre, säger han.

Björkert ska ha lämnat rörelsen efter ett till två år.

– Han kände nog att det inte var någonting för honom. Jag uppfattade honom inte som någon övertygad nationalsocialist, säger den tidigare NSF:aren.

Trots att Expo Idag har en kopia av NSF:s medlemsregister förnekar Martin Björkert att han varit medlem i organisationen när han konfronteras med uppgifterna. Han skriver i ett sms till Expo Idag att "det inte är sant", att han "är motståndare till rasism och främlingsfientlighet" och att han inte sympatiserar med NSF.

Clara Aranda, ordförande i SD:s kommunförening i Norrköping, skriver i ett e-mail till Expo Idag att hon inte kände till Björkerts bakgrund.

"Martin har aldrig påvisat någon form av ideologisk avvikelse och står bakom Sverigedemokraterna och vår politik till fullo, självklart kommer jag behöva ta en diskussion med honom om detta och även diskutera det vidare med styrelsen. Om det påverkar hans ställning i kommunföreningen kan jag inte svara på i nuläget men självklart är det något som vi kommer att utreda", skriver hon.