avner

Ledaren för Svensk judisk dialog Babak-Avner Hejazi på en demonstration 2012. (Foto: Expo)

Besökare på SD:s valvaka utreds för muslimhets

Publicerad 2014-11-17

Babak-Avner Hejaz, talesperson för den antimuslimska organisationen som kallar sig för Svensk judisk dialog utreds för hets mot folkgrupp. Förundersökningen inleddes efter att Expo Idag uppmärksammat Hejazis våldsbejakande och hetsande kommentar mot muslimer.

"Låt oss rikta våra gevär mot alla islamiska palestinska muslimer och få det gjort.", skrev Babak-Avner Hejazi på Facebook den 20 juni. Det är ett av flera antimuslimska inlägg som Hejazi skrivit och som nu utreds av åklagare.

Expo Idag uppmärksammade Babak-Avners Hejazis inlägg efter att han deltagit på Sverigedemokraternas valvaka, där han poserade på bilder med flera ledande partiföreträdare, bland andra partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamoten Richard Jomshof.

Efter att artikeln publicerades anmälde den ideella föreningen Juridikfronten Babak-Avner Hejazi för hets mot folkgrupp. En förundersökning har inletts.

Den lilla organisationen Svensk judisk dialog har fördömts av det judiska centralrådet och den israeliska ambassaden i Sverige. Det har inte förhindrat att uppmärksamheten kring Hejazi på Sverigedemokraternas valvaka gett upphov till antisemitiska föreställningar om ett "judiskt inflytande" på Sverigedemokraterna.

I nazistiska Svenskarnas partis medlemstidning har en bild från Sverigedemokraternas valvaka på Hejazi, tillsammans med SD-representanter, publicerats. I anslutning till bilden står det: "En bild säger mer än tusen ord…" Bilden har fått stor spridning inom vit makt-miljön. Men även på sociala medier och bland vissa debattörer från vänstersidan ses Hejazis närvaro på valvaken som ett "bevis" på att en påstådd sionistisk lobby främjade Sverigedemokraternas starka valresultat.

Åklagaren som utreder fallet vill i dagsläget inte kommentera utredningen närmare utan hänvisar till förundersökningssekretessen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro