avner

Ledaren för Svensk judisk dialog Babak-Avner Hejazi på en demonstration 2012. (Foto: Expo)

Besökare på SD:s valvaka utreds för muslimhets

Publicerad 2014-11-17

Babak-Avner Hejaz, talesperson för den antimuslimska organisationen som kallar sig för Svensk judisk dialog utreds för hets mot folkgrupp. Förundersökningen inleddes efter att Expo Idag uppmärksammat Hejazis våldsbejakande och hetsande kommentar mot muslimer.

"Låt oss rikta våra gevär mot alla islamiska palestinska muslimer och få det gjort.", skrev Babak-Avner Hejazi på Facebook den 20 juni. Det är ett av flera antimuslimska inlägg som Hejazi skrivit och som nu utreds av åklagare.

Expo Idag uppmärksammade Babak-Avners Hejazis inlägg efter att han deltagit på Sverigedemokraternas valvaka, där han poserade på bilder med flera ledande partiföreträdare, bland andra partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamoten Richard Jomshof.

Efter att artikeln publicerades anmälde den ideella föreningen Juridikfronten Babak-Avner Hejazi för hets mot folkgrupp. En förundersökning har inletts.

Den lilla organisationen Svensk judisk dialog har fördömts av det judiska centralrådet och den israeliska ambassaden i Sverige. Det har inte förhindrat att uppmärksamheten kring Hejazi på Sverigedemokraternas valvaka gett upphov till antisemitiska föreställningar om ett "judiskt inflytande" på Sverigedemokraterna.

I nazistiska Svenskarnas partis medlemstidning har en bild från Sverigedemokraternas valvaka på Hejazi, tillsammans med SD-representanter, publicerats. I anslutning till bilden står det: "En bild säger mer än tusen ord…" Bilden har fått stor spridning inom vit makt-miljön. Men även på sociala medier och bland vissa debattörer från vänstersidan ses Hejazis närvaro på valvaken som ett "bevis" på att en påstådd sionistisk lobby främjade Sverigedemokraternas starka valresultat.

Åklagaren som utreder fallet vill i dagsläget inte kommentera utredningen närmare utan hänvisar till förundersökningssekretessen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA